Басистът Петър Славов за Little Stories: „Да правиш албум в тези условия е труд от любов.“

Басистът Петър Славов за Little Stories: „Да правиш албум в тези условия е труд от любов.“

След като през последните няколко години басистът Петър Славов не беше свирил в България, талантливият български джаз музиканти с успешна международна кариера се завърна у нас, за да представи своята музика. Пепи беше посрещнат много топло и възторжено от родната публика. По време на „Пловдив джаз фест“ в началото на месеца тя беше една от първите, която успя да чуе пиеси от неговия предстоящ дебютен албум Little Stories („Малки истории“), изпълнени от нюйоркския му квартет в състав: Джон Елис (саксофон и бас кларинет), Лорънс Фийлдс (пиано) и Марк Маклийн (барабани). „Беше страхотно преживяване - не само заради групата, с която свирих и която беше отлична, но и заради публиката в Пловдив и заради чудесния фестивал.“ – казва Пепи в интервю за Джаз ФМ радио.

Басистът разказва, че в музикално отношение е бил подготвен за тази среща, а публиката от своя страна отвърна с взаимност, разбиране, силна подкрепа и бурни аплодисменти. „Публиката много спомогна да се качат нещата няколко нива нагоре.“ – твърди Пепи и пояснява: „До някаква степен ние вече сме се научили на тази възраст, на която сме като музиканти, че има случаи, в които понякога трябва да прелъстиш публиката. И това можем, но не такъв беше случаят в Пловдив. Публиката там още от самото начало беше страхотна, хората бяха много ентусиазирани, изключително грамотна и топла публика. Атмосферата беше много хубава, беше почти като в клуб, а не като в концертна зала. Получи се една много интимна обмяна на енергия между нас и публиката. Това е най-важното – да има диалог.“

Диалогът ще продължи и ще става все по-интересен с издаването на дебюта на Петър Славов като лидер – Little Stories. Пепи започна работа по албума преди две години на собствени разноски, осъществявайки малки звукозаписни сесии. С всичките сътресения и промени, които претърпя музикалната индустрия през последните години, стана все по-трудно за един независим артист да финансира сам своята продукция и тя да бъде на високо ниво. Затова в началото на лятото Пепи стартира кампания за обществено финансиране в Kickstarter, където получи подкрепа, надхвърляща зададените параметри и това позволи да завърши работата си по Little Stories. „Да правиш албум в тези условия е труд от любов, т.е. не го правиш с някаква финансова цел, просто искаш да изкараш музиката си пред света, да я чуят хората.“ – споделя Пепи и казва още: „В наши дни, за да издадеш албум сам, означава да свършиш страшно много работа, която по принцип не е типична за един музикант.“ Той споменава за административната страна на нещата, за десетки скучни и прозаични дейности, за които преди време са отговаряли цели отдели в звукозаписните компании.

Little Stories се появява след като години наред Пепи развива таланта си, работейки с майстори, сред които Джо Ловано и Куинси Джоунс; изнасяйки концерти по целия свят и взимайки участие в десетки проекти на свои колеги. Всъщност Little Stories се появява в точния момент, когато класата на българския музикант е безспорна, когато той е научил най-важните уроци и е открил своя път. Little Stories интегрира цялото това познание, обединявайки пластове и влияния, а така също и ролите му на инструменталист, композитор и бендлидер. „В един момент опитът си казва думата и това да знаеш какво искаш. Когато пиша едно парче, аз вече знам как трябва да звучи, имам идея и не си губя много времето. Понякога преработвам някои неща, някои мелодии или добавям части и т.н., но когато музиката е написана, при мен процесът е много бърз и аз много добре знам какво точно искам. Това донякъде идва от опит, идва и от много слушане на музика. Някои решения идват бързо, защото знам как искам да звучат нещата.“ – разказва Пепи. За него е било от особена важност да намери точните хора, които разбират неговата музика и да я интерпретират по начина, по който той иска да я чуе. В Little Stories участват пианистите Дан Кауфман и Ницан Гавриели; барабанистите Марк Маклийн и Диего Рамирес; на саксофон и/или бас кларинет слушаме Джон Елис, Марк Смол и Март Маранц; на китарата е Марсио Филомена, вокалите са на Ми Ким, а водач на всички записи с щрайх е цигуларят Енчо Тодоров.

Дебютният албум на Петър Славов Little Stories включва 10 композиции, написани през различни периоди. Най-новата от тях е от януари тази година, но в селекцията попадат и по-ранни пиеси като например Photos, която Пепи пише още докато е студент в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Всяка от композициите достига до слушателя с кратка история, разказана в диска. Един от записите – In Defense of the Minotaur („В защита на минотавъра“), е вдъхновен от публикация на Гарт Гринуел за писателя Георги Господинов в престижното американско списание The New Yorker. Пепи казва, че книгата „Физика на тъгата“ го е потопила в миналото, върнала го е в детството и твърди, че има емоционална връзка с това, което Георги Господинов пише. Photos е родена от носталгията по семейството и родината; Small Little Things е за любимата жена; History of Beauty е трибют за бразилската музика, а някои от пиесите Пепи създава след смъртта на баща си под влиянието на „тъмно вдъхновение“, както самият той го нарича. Темата за раздялата се разгръща чрез изключително красива и докосваща музика, пораждайки мисли и съноподобни усещания за това как се променят личните ни светове след загубата и как това се вписва в по-общата картина на света, в който живеем. Неслучайно басистът посвещава Little Stories на своя баща – големия барабанист Петър Славов. „Този албум до голяма степен е и негов албум, в смисъл че той винаги деликатно ме е насочвал музикално и като човек.“ – споделя Пепи. С огромна признателност басистът твърди, че дължи много на баща си и че той продължава да го вдъхновява за всичко, което прави.

„Вдъхновението е нещо, което човек трябва да хване, откъдето дойде - някой път от тъга, някой път от радост. Поне от моя опит по-трудно се пише радостна музика, която да не звучи тъпо. Аз се вдъхновявам от много неща, но ако трябва да съм честен, самата музика ме вдъхновява преди всичко да пиша.“ – казва Петър Славов и коментира пиесите в Little Stories така: „Смятам, че те се допълват взаимно и се надявам да имат миризма на някакъв общ език, да имат някакъв общ знаменател. От друга страна, това, че са истории, позволява да са донякъде различни, а наличието на малките истории оправдава известното разностилие. Но пък това добавя някакво разнообразие в албума.“

Музиката в Little Stories е записана с безкомпромисно отношение към звука и детайла, тя е красива, лирична и романтична, а малките истории обхващат големи теми като любов, признателност, уважение... Пепи притежава усета да улавя малките моменти, които придават цвят на живота и успява да ги съхрани чрез музиката си. Затова и този общ знаменател, за който той говори и който сякаш обединява всичките пиеси в Little Stories, е завръщането към човечността. Проектът ни връща към основните неща, които правят живота ни смислен, истински и пълен. Въпреки че често ги възприемаме като даденост, без тях той би се разпаднал на отделни парчета. Little Stories е едно фино напомняне колко хубави неща имаме в живота си и намигване колко е важно да ги ценим, защото тайната на хубавия живот е скрита някъде в малките радости. В отговор на тези впечатления Петър Славов казва: „Стремя се музиката да е базирана на емоции. Винаги много съм се опитвал да внимавам тя да не стане самоцелна и да има някакъв баланс между това да е напредничава като хармония и музикантски похвати, но също така и да е достъпна за хора, които искат да чуят мелодия. За мен е важен балансът между нещо, което да е на високо ниво, за ценители, но и нещо, което да е много естествено и човешко. Надявам се в някаква степен това да се е просмукало и в музиката, която пиша.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Петър Славов може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Няколко дни след разговора ни в ефира на Джаз ФМ (от 8 ноември) Петър Славов обяви в социалните медии, че Little Stories официално ще бъде издаден на 6 декември. По-горе публикуваме обложката на албума, чийто автор е Мария Хосе Конча.

Снимките в статията са от концерта на Петър Славов квартет на „Пловдив джаз фест“. Фотограф е Евгени Димитров от „Булфото“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 и се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.