Антония Дочева рисува джаз

Родени от музиката, картините на Антония Дочева излъчват енергия и зареждат с настроение. Вдъхновените от тангото свои творби тя представи неотдавна на изложба в зала „България“. В галерия към публикацията можем да видим някои от тях, както и други, също повлияни от музиката.

„Тангото е сбор от всички страсти от живота и душевността на хората: от най-негативните до най-положителните – романтика, любов, омраза. Тангото като танц и музика събира най-много от това, което представляват хората“, споделя своите усещания за музиката на страстта и взаимността Антония Дочева в интервю на Светослав Николов. Паралела с джаза тя описва така: „Джазът е многообразен – той също има гневни изблици и ласкави романтични мигове“.

Антония Дочева определя Джаз ФМ като спътник в ежедневието си още от създаването на радиото. Тя гостува в студиото ни на 30 април, когато празнуваме Международния ден на любимата ни музика. Художничката свързва джаза със спокойствието, което той носи. „По-хубаво запей, вместо да се скараш с някого“, казва тя и допълва: „В целия ми живот – и когато съм била тъжна, и когато съм имала много работа, музиката ми е носила спокойствие и разтваряне на вътрешната ми същност. Това е магия.“ Лечебното въздействие на музиката Антония Дочева описва така: „Тя носи благотворни и извисени усещания, разпръсква гъстите негативни емоции – и човек олеква. Тогава можем да си представим много красиви гледки и животът да ни се стори не толкова ядовит.“

Отговор за общото, което събира усещанията за музиката и рисуването ведно, за да резонират те така силно и красиво в нейните картини, Антония Дочева дава с думите: „Фигурите са само контур на усещането, а колоритът е многообразието на тази музика – играта на цветовете се съдържа в джаза.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Антония Дочева можете да чуете чрез бутона „Аудио“ върху снимката към публикацията. В „Галерия“ ви представяме творби на художничката.