Антони Дончев: „Музиката на Рупето е изпълнена с много чиста, истинска, на моменти много дълбока тъга.“

Антони Дончев: „Музиката на Рупето е изпълнена с много чиста, истинска, на моменти много дълбока тъга.“

„Хората ще чуят една страхотна музика, истинска музика, създадена от човек, който е творец.“ – казва Антони Дончев в студиото на Джаз ФМ за предстоящия концерт „Виждам птица да лети“, посветен на големия български пианист и композитор Румен Тосков – Рупето. Събитието ще се проведе на 2 ноември по инициатива на „Пловдив джаз фест“ и ще постави начало на заключителната трета вечер от програмата. В трибюта участват Антони Дончев (пиано), Росен Захариев – Роко (тромпет), Веселин Веселинов – Еко (контрабас), Валентин Геров (виола) и Мартин Хафизи (барабани). „Ние взехме решение и мисля, че така е редно да бъде, освен пиесите на Рупето, които ще изсвирим, всеки един от нас да предложи от своите композиции, които разбира се са подходящи за този проект.“ – казва още Антони. Негова е идеята концертът да се нарича така. По този повод той казва: „Аз бях провокиран от смъртта на Рупето и написах няколко изречения за щъркелите и оттам тръгна „Виждам птица да лети.“ Имам и една такава пиеса.“

Щъркелите са предвестник на пролетта, на топлото.
Има поверие, че са хора, преобразени с божествена намеса.
Той приличаше на щъркел – дълъг, кокалест, с огромни ръце, като криле...
С прегръдката си предаваше на всички добрината и топлината си, а мълчаливото му присъствие по някакъв начин ни заразяваше с любов.
Мисля, че талантът и преданността към музиката бяха средство за събиране и раздаване на тези добродетели, неговата мисия.
Сигурно горе на небето има неотложна нужда от тях, щом тъй спешно го повикаха...
А музиката му... тя е неговият дар за нас, сега, когато не може да ни прегърне.
Виждам щъркел да се рее висо-о-о-ко, висо-о-о-ко, чак до звездите...
Сбогом, Рупе!
Антони Дончев

В интервюто за Джаз ФМ радио Антони Дончев сподели своята лична история с Рупето, разказа ни за това как и къде са се срещнали: „Беше отдавна. Говоря за края на 80-те г. Малко след като с Христо Йоцов бяхме направили „Акустична версия“, аз отивах в жилището на родителите ми, където живееше брат ми. Още от стълбите чух някой да свири една моя пиеса за „Акустична версия“, която се казва „Ветрове на времето“. Но той я изпълняваше така, че си казах: „Аз съм се раздвоил, явно и горе я свиря.“ Като се качих, видях това дълго, кокалесто момче с очила и всъщност това беше първата ми среща с Рупето. Бях почти шокиран, защото той беше извадил нота по нота пиесата и я свиреше брилянтно.“ Антони прави уточнението, че това е било нещо нормално за Рупето: „Освен всичките си други дарби Рупенцето имаше невероятния талант да запомня буквално музиката, която харесва и обича. Той знаеше наизуст пиесите на най-любимите ни групи и музиканти.“

Дни преди трибюта за Рупето „Виждам птица да лети“ помолихме Антони Дончев да посочи какво е най-характерно за музиката на Рупето, какво я откроява: „Дадох си сметка за това неотдавна, когато започнах да работя по този проект и да си припомням някои от неговите пиеси. Всъщност това е музика на тъгата. Тъгата е общото, което се отнася за всички големи композитори. Ако се замислим за произведенията на най-великите от тях, веднага първото нещо, което ще открием, няма да е радост и възторженост, това ще е тъга. И всъщност музиката на Рупенцето е изпълнена с една такава много чиста, много истинска, на моменти много дълбока тъга.“ А какъв човек беше Румен Тосков? „Човекът Рупето беше слънчице.“ – казва Антони Дончев.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с пианиста може да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 и се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.