Анна.Лука от „Клуб дез белугас”: „Музиката е енергия”

Анна.Лука от „Клуб дез белугас”: „Музиката е енергия”

И в новия албум на „Клуб дез белугас” Fishing for Zebras Анна.Лука продължава да пее за това колко важна част от живота ни е любовта. „От личен опит знам колко много сила може да ни даде любовта, колко разрушителна тя може да бъде в момента, когато приключи, а също и колко много различни видове любов има на света. В песента Me and My Dog разказвам за любовта, която слива две същества в невероятна близост до степен да изпиташ спокойно и изпълващо те с удовлетворение щастие. А също така любовта може да бъде в смисъла на сексуалното привличане, както се случва с героинята ми в песента Please Don’t Tease – любов голяма, пламенна.” – разказа певицата в интервю за Джаз ФМ.

Анна.Лука вече веднъж ни изправи на крака да танцуваме в София, заедно с Бренда Бойкин и биг бенда на „Клуб дез белугас” на концерта в Зала 1 на НДК от фестивала ни „София джаз пик”. „Беше много специална вечер и помня всеки миг от нея!” – се връща днес в спомените тя. Тогава ни впечатли лекотата, с която фината изпълнителка ни зареди с енергия и импулсивно ни приобщи към музиката. „Това е музиката! Тя свързва хората и културите. Тя е енергия. Когато давам на публиката, получавам от нея. Оформя се един затворен кръг. И така имам още енергия, която да давам.” – обясни джаз дамата в интервю за Джаз ФМ. Тази близост е съвсем естествена, тъй като приобщава слушателите към сплотеността в, както тя го нарича – семейството „Клуб дез белугас”.

Подобно приятелство и израстване в живота и музиката я свързва с една от водещите фигури във формацията – композитора и продуцент Максим Илиън. Двамата се срещат в консерваторията и дават много един на друг, за да споделят и досега радостта от създаването на музика заедно. „Всъщност, той е единственият музикант, с когото работя. Иначе винаги съм на пианото сама – имам нужда от усамотение, от това да бъда само със себе си. С Макс обаче е различно – говорим за песните, за идеите в тях, изпробваме... Много ми е приятно да работим заедно!” – разказва Анна.Лука.

След няколко дни, на 27 март, предстои втората й изява в София – на концерт за петия рожден ден на „Сердика център”, домакин на събитието. Анна – Лука идва у нас като фронт дама на „Клуб дез белугас” квартет. „Нашето звучене е малко по-клубно. Ще изпълним всичките песни, които съм записала с „Клуб дез белугас“. Очакваме срещата с нетърпение, защото предишното ни гостуване бе направо фантастично! Беше една от онези вечери, когато енергията, която обменяме с публиката, е особено силна, когато връзката помежду ни е невероятно плътна. Много ни беше приятно да се разходим из София и да я опознаем. И сега ще намерим време да направим това.” – изпълнена с радостно очакване е Анна.Лука в интервюто по Джаз ФМ, което в 9:40 ч. представяме в предаването „Джаз ден”, можете да чуете чрез бутона „Аудио” по-горе и да прочетете като текст тук:

В новия албум на „Клуб дез белугас“ Fishing for Zebras продължавате с усмивка и с лекота в сърцето да пеете за това колко важна е любовта и колко значима част от живота ни е тя. Без любов сме изгубени – това е посланието на Вашите две песни в проекта. Какви житейски преживявания изразявате чрез тази идея?
Много ме вълнуват всички чувства, които ние, хората, сме в състояние да изпитаме. Често мисля за това и се опитвам да вникна в дълбочина. Разбира се, от личен опит знам колко много сила може да ни даде любовта, колко разрушителна тя може да бъде в момента, когато приключи, а също и колко много различни видове любов има на света. В песента Me and My Dog разказвам за любовта, която слива две същества в невероятна близост до степен да изпиташ спокойно и изпълващо те с удовлетворение щастие. А също така любовта може да бъде в смисъла на сексуалното привличане, както се случва с героинята ми в песента Please Don’t Tease – любов голяма, пламенна.

А музиката на Максим Илиън към тези текстове е толкова емоционална – и увлекателно превежда слушателя през преживяванията, които описахте – лекотата в любовта и предупреждението за това, за което трябва да внимаваме. Как постигате това сближаване на съдържание в текста и смисъл в музиката?
Срещнах Максим Илиън, когато бях студентка в консерваторията и търсех себе си като личност и като музикант. Двамата израснахме заедно. Бях в латино група, след това – във фюжън формация, бях опитала електронната музика... Бях научила много и подходих с открито сърце към всичко в момента, когато срещнах Максим Илиън. Той беше в съвсем друг етап от своето развитие – много преди мен. И много ми повлия. Но тъй като моята музикална основа беше различна, мисля, че и аз допринесох за неговото израстване. Имахме толкова много време да общуваме с него и това ни промени като личности и като музиканти. Вече 10 години сме заедно, а го срещнах, когато бях на двадесет и няколко години. Така се сближихме до степен да се чувстваме като едно семейство. Много е хубаво да работим заедно. Всъщност, той е единственият музикант, с когото работя. Иначе винаги съм на пианото сама – имам нужда от усамотение, от това да бъда само със себе си. С Макс обаче е различно – говорим за песните, за идеите в тях, изпробваме... Много ми е приятно да работим заедно!

А как чувствате близостта с публиката?
Това е музиката! Тя свързва хората и културите. Тя е енергия. Когато давам на публиката, получавам от нея. Оформя се един затворен кръг. И така имам още енергия, която да давам. В най-добрия случай музикантите и публиката са в симбиоза. Затова е най-важно как работим като група. Не е само да се съберем и да си свършим добре работата – ние много си обичаме работата! – но сме и като едно семейство. От момчетата съм научила толкова много! Започнах с тях още когато бях съвсем млада и нямах голям сценичен опит. Изведнъж се оказах сред музиканти, които са преживели толкова много в изкуството! С тях се чувствах сигурна на сцената – а това беше много важно. Ако музиката ни не достигне до слушателите – от нея няма никакъв смисъл. Важното са чувствата и връзката.

Тази приятелска близост ни предстои да изпитаме по време на концерта ви в „Сердика център“. Разкажете ни за предстоящото събитие.
Идваме с квартета. „Клуб дез белугас“ имаме няколко различни състава. С биг бенда бяхме в София преди пет години. След това с единия квартет Бренда Бойкин гостува у вас. А сега идваме с третата формация. Нашето звучене е малко по-клубно. Заедно сме от почти от десет години. Ще изпълним всичките песни, които съм записала с „Клуб дез белугас“. Очакваме срещата с нетърпение, защото предишното ни гостуване бе направо фантастично! Беше една от онези вечери, когато енергията, която обменяме с публиката, е особено силна, когато връзката помежду ни е невероятно плътна. Много ни беше приятно да се разходим из София и да я опознаем. И сега ще намерим време да направим това.

Беше наистина прекрасно! По време на концерта споделихме много любов – вие – на сцената, и ние – в залата. Много Ви благодаря!
Беше много специална вечер и помня всеки миг от нея!