Ангел Ковачев прегръща страховете си: „С всяко превъзмогнато предизвикателство, всяко следващо става по-леко за приемане“

Ангел Ковачев прегръща страховете си: „С всяко превъзмогнато предизвикателство, всяко следващо става по-леко за приемане“

Години наред – хит след хит, а сега – много интересен и дълбок дебютен солов албум – „Небесен“, в който изразява цялостна житейска философия. „Слабостите ги превръщам в своя сила“, пее Ангел Ковачев в заглавната песен. „Вярвам, че истинските неща стават леко и естествено, когато прегърнеш страховете си и направиш тази стъпка.“ – казва младият музикант в ефира на Джаз ФМ. На 8 юли той излиза на сцената на A to JazZ. Джаз ФМ е медиен партньор на фестивала.

„Първите три години бяха доста динамични и интензивни, работа в комерсиалната сфера. Благодарен съм на този опит, който придобих на 18 – 20 години. Това ми даде по-реална представа за музикалната сцена в България.“ – казва днес Ангел Ковачев за изпълнените с успехи предходни свои години. Той изгря в дуото „Ангел и Моисей“, от две години развива самостоятелна кариера, а неин венец е дебютният му солов албум.

„Любопитен останах за една друга половина от българската музика и затова взех това решение преди 2 години да поема изцяло отговорността за това кой съм, какво правя, каква е музиката, която създавам, и тя да ме представя на 100%. Не е толкова лесно, предизвикателствата са много повече, но удовлетворението е много по-голямо и се чувствам много по-жив.“ – споделя Ангел Ковачев.

Измерител за смисъла на направеното е и реакцията на публиката: „Много се насърчавам от хората, които казват, че се намират в моето изкуство. В „Небесен“ всеки може да открие по нещо за себе си. Албумът ми има предимно поп звучене, фънк вибрации, реге, алтернативен звук, оставих едно напълно акустична песен, която да създава усещането за изцяло живо акустично изпълнение – само китара и вокал. Започваме с „Небесен“, завършваме с „Вълни“ – комбинираме всички елементи.“

Свързването на елементите на съществуването ни чуваме и в песента „Небесен“: „неслучайно сме на тази земя“ и „принадлежим на Небесата“ пее в нея Ангел Ковачев. Рано или късно човек стига до извода, че животът е подарък, както изповядва младият музикант: „Човек достига до простички истини и простичка есенеция – всеки, който има четирите реда от припева на „Неземен“, е обречен на успех и удовлетворение, на мир. В момента, в който приема, че съм просто човек и че съм проводник на нещо много над това, на което съзнанието може да даде форма и име, целият поток тръгва много по-леко. Тогава са появява вдъхновението. Вярвам, че истинските неща стават леко и естествено, когато прегърнеш страховете си и направиш тази стъпка.“

В реализирането на албума си Ангел Ковачев е с прекрасни професионалисти, които са и негови приятели, хора, на които е благодарен, че отделят от времето си, вярват в неговите идеи и заедно ги разгръщат в общуване. Това са: Христо Михалков – бас, Васил Крумов – китара, Стоян Петров – барабани, Георги Стойков – тромпет и съавтор на брас линията, Владислав Мичев – тромбон, Иван Йорданов – саксофон. В записите на саксофон свири Стефан Здравешки. В албума се включват още сестра му, приятелката му, както и бившият му дуетен партньор Моисей. Качественият звук е постигнат с Иван Бошев в студио „Пекарната“ и Димитър Ганчев от Digital +. „Удоволствие е да се работи с хора, които „пипат“ с отношение.“ – заключава Ангел Ковачев. Явно е, че са работили много и са работили с удоволствие.

На 8 юли Ангел Ковачев ще пее на фестивала A to JazZ с със своята група An’Faithful Band. Той е почитател на форума и за първи път ще се включи в него: „Това е прекрасна инициатива, която събира хора с вкус и с усещания. Атмосферата е винаги много хубава – много освободено, много живо, има красиви във всеки смисъл на думата хора.“ За своя сет казва, че е много раздвижен и ще започне с любимата „Нощен страж“.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Ангел Ковачев.

Фестивалът A to JazZ и тази година ще ни събере в Южен парк – втора част, зад хотел „Хилтън“. Хедлайнерите са Dirty Loops, Robert Glasper Experiment и Christian McBride’s New Jawn. Сред българските участници са още: Биг бендът на НМА с диригент Михаил Йосифов, „Романено“ и „Джазаница“. Фестивалът традиционна предвижда и детска програма. Утре в ефира ни очаквайте среща с Крисчън Макбрайд. A to JazZ тази година е на 7, 8 и 9 юли.