Мигове от подготовката на първия български мюзикъл за джаза: „Джазът е любов!“
Снимка: Светослав Николов

Мигове от подготовката на първия български мюзикъл за джаза: „Джазът е любов!“

Премиерата е на 14 ноември от 20 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“, а билетите свършиха само за няколко дни много време преди представлението

Подготовката на спектакъла „Джазът е любов!“ се превърна в приказно приключение в необятния свят на джаза. В основаното и ръководено от Даниела Станкова Училище за певци D Stars младите таланти цялостно получават подготовката си през призмата на джаза.

Снимка: Светослав Николов

Чрез тази инициатива те специално вникнаха в забележителни джаз песни, а чрез сценария и разговорите по него ги опознаха в още по-големи дълбочини.

Снимка: Светослав Николов

„Джазът е любов!“ представя същината на джаз музиката – да облагородява живота, да ни настройва на честотите на любовта, да ни призовава към действие за по-добър свят и да ни дава сили да се реализираме в тези свои мечти.

Снимка: Светослав Николов

Написаният от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов сценарий разглежда историята на жанра, темите, които той поставя под внимание, за да реши важни социални проблеми, личностите, които със своята неизчерпаема енергия ни водят към по-хубав живот на любов, уважение, достойнство, свобода.

Снимка: Светослав Николов

Така препятствията се превръщат в преодолявания, в които израстваме и чрез които оказваме подкрепа на другите членове на общността.

През наследството на Били Холидей, Сара Вон, Нат Кинг Коул, Франк Синатра, но също и на българската прима Мими Николова, очертаваме непрекъснатото развитие, благотворно за цялото общество.

Снимка: Светослав Николов

В това пътешествие талантите от Училище за певци D Stars Неда Кралева, Теа Николова, Кристина Кръстева, Янко Чалъков и Рада Грозданова са редом със специалните участници Мими Николова и Влади Михайлов, пеещите актьори Гергана Стоянова, Симеон Владов и Ралица Ковачева-Бежан, джаз вокалистката Марина Драгомирецкая, вокалистите Петър Петров, Елеонора Лонтова и Зорница Лонтова. Режисурата е на Яна Титова, вокален педагог е Даниела Станкова, хореограф и танцьор, изиграващ образа на Джаза, е Петър Герзилов.

Снимка: Светослав Николов

Вокалистите музицират и танцуват в съпровод на живо на джаз квинтет с пианиста Самуел Ефтимов – музикален директор и автор на аранжиментите, Владислав Мирчев – контрабас, Атанас Попов – барабани, Алекс Витков – тромпет, Христо Нейчев – китара.

Снимка: Светослав Николов

Стандарти описват борбите на джаза: Summertime – срещу робството, Strange Fruit – срещу линчуването, Black Coffee – за правата на жените. Музиката ни извежда от затвореното пространство на Зала 2 на „Топлоцентрала“, за да осмислим в музикална серенада от балкона грижовната сила на любовта в Someone to Watch Over Me и да завършим със среща около любовта на едно семейство и близкия приятелски кръг в Зала 5 – кафето на „Топлоцентрала“.

Снимка: Светослав Николов

Със своите пространства Регионалният център за съвременни изкуства зададе възможността за движението напред и нагоре, в което джазът ни увлича, за да израстваме и да се извисяваме.

Пътешествието преминава през пет точки на новия културен център и отправи погледа ни напред с личния прочит на артистите на темата за джаза и това, с което той ни зарежда.

Снимка: Светослав Николов

За да възкликнем „Джазът е любов!“ и да видим живота в светлината на това, че живеем, за да обичаме.

Снимка: Светослав Николов

През последните години джазът набира сила в България, а интересът към жанра и към спектакъла е толкова голям, че билетите за премиерата се продадоха в рамките на по-малко от три дни.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Jazz FM е медиен партньор. Очаквайте датите на следващите представления.

Ключови думи: