Между връстници: Младежки джаз фестивал – Димитровград се провежда за 15-и път
Снимка: Светослав Николов

Между връстници: Младежки джаз фестивал – Димитровград се провежда за 15-и път

Инициатор и двигател на фестивала е джаз радетелят Димитър Русев

Млади джаз музиканти от цялата страна свирят в училища в Димитровград и ги запознават с жанра в събитията от Младежки джаз фестивал – Димитровград. На 23 октомври започна 15-ото му издание, което продължава четири дни и включва концерти пред ученици и в центъра на града, както и документална изложба за историята на форума, експонирана в зала „Асен Крайшников“ на Клуба на дейците на културата. Фестивалът се провежда по инициатива на Димитър Русев и се организира от воденото от него „Акустично джазово трио“ и Община Димитровград.

Снимка: Светослав Николов

Димитър Русев открои пред Jazz FM това, че много от утвърдените сега джаз артисти са били на сцената на фестивала като млади музиканти, а директорите на училища очакват с голямо желание да посрещнат талантите. За вдъхновението и историята на създаването на фестивала той разказа: „През 1997 г. бе последното издание на Международния младежки джаз фестивал в Пловдив. Джаз фестивалът в Хасково е приемник, но липсваше младежкият компонент. Винаги съм свързвал Хасково и Димитровград в едно цяло. Мислех два дни от фестивала в Хасково да се изнесат в Димитровград, но щеше да е трудно. В един момент ми дойде идеята да създам Младежки джаз фестивал именно в Димитровград – града на младостта.“

Снимка: Светослав Николов

Първия концерт тази година изнесоха в Езиковата гимназия учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора с ръководител Павел Цонев. „След това децата се снимаха с тях… Много хубав момент! На следващия ден гостува Музикален център „Мишел“ от Пловдив с прекрасни гласове – едно дете е от Велинград, друго е било фолклорен музикант, но после се запалило по джаза. Ръководители са Милена Костова и Иван Гърбачев. И двамата вчера ми казаха, че преди седем години са били самите те участници във фестивала. Това са красиви моменти, които ми дават сили и надежда, че нещата продължават напред. Младежкият джаз фестивал е една осъществена мечта.“ – споделя Димитър Русев.

Снимка: Светослав Николов

Днес в двора на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ свири трио от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Флейтистът Явор Ангелов учи осем години класическа музика в НУМТИ „Добрин Петков“ в Пловдив. В съдбовен миг през 2016 г. той слуша на Античния театър Jethro Tull с вокалист Иън Андерсън. „Когато чух как се раздава, как свири и как се вживява, си казах, че искам да работя в този жанр.“ Той дори обмисля да се премести да учи и живее в София. Но когато открива, че може да следва джаз в АМТИИ, кандидатства там и е приет. „Да свиря тази музика ме прави истински жив. Най-искрено се отпускам и по този начин изразявам емоциите и мислите си. Ако имам нещо, което ме тревожи и тормози в ежедневието, джазът ми помага да се разсея.“

Снимка: Светослав Николов

Тримата са студенти четвърти курс. В АМТИИ на младите таланти китара преподава Николай Карагеоргиев, а комбо състави – Борислав Ясенов. Именно той ги препоръчва да участват в Младежки джаз фестивал – Димитровград. „Много се вдъхновяваме от нашите преподаватели, защото са уникални музиканти и прекрасни хора. Те ни учат не само как да изпълняваме музиката, която харесваме, но и как да свирим и живеем с желание и вдъхновение.“ – казва китаристката Мария Караиванова. Децата в Димитровград рядко имат възможност да се срещнат с джаза, а сега той идва при тях. Участващият във фестивала за първи път Никола Ананиев коментира: „Изключително хубаво е те да могат да се докоснат до друг жанр от музиката, която обичайно слушат. За нас бе изключително приятно преживяване, като усещане е повече от прекрасно! Всячески се опитваме да предадем нашата емоция на публиката. Успяхме да докоснем децата с джаза!“ Някои ученици слушаха внимателно, други дори излязоха да дирижират триото, а след това говориха с музикантите, споделиха колко им харесва тази музика и че искат още да я слушат.

Снимка: Светослав Николов

Джазът е винаги добре дошъл в училищата в Димитровград. Директорът на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Румяна Монева очаква с вълнение този музикален акцент в училищния живот: „Години наред нашето училище посреща младите музиканти. Учениците с интерес слушат техните изпълнения. Благодарим на участниците и догодина пак с удоволствие ще ги посрещнем.“ Двама от учениците също изразяват възхищението си. „Концертът много ми хареса, музиката бе много приятна, групата свири уникално. Много им се зарадвахме.“ – казва Поли. Деян допълва: „Нашето училище от много години посреща джаз изпълнители. Този стил звучи много красиво и спокойно и лично на мен много ми допада.“

Снимка: Светослав Николов

Вечерта продължава с концерт от 17:30 ч. на площад „Поезия“ в центъра на Димитровград. Ще свири „Catch 22“ – студентска група с участници от академиите в София и Пловдив, сформирала се за „Банско джаз академия“ на „Банско джаз фестивал“ и продължаваща да концертира. Това е поредно доказателство за успеха на инициативата на Асоциация Фестивалите в България с медийното партньорство на Jazz FM, подпомогната финансово от Национален фонд „Култура“.

Снимка: Светослав Николов

А Димитровград ни посрещна с изложба музикални плакати от колекцията на Триеналето на сценичния плакат.

Снимка: Светослав Николов

Градът има традиция в това изкуство. Тук през 1980 г. започва Биенале на българския театрален плакат.

Снимка: Светослав Николов

В Историческия музей е изложена програмата на първото му издание. Музеят основно разказва за бригадирското движение, от което градът възниква. В една от витрините е грамофон от младежките увеселения.

Снимка: Светослав Николов

Плочата на него показва висотата на забавленията. „Веселите мундхармоници“ от Атанас Косев изпълнява Мундхармоничен квартет „Брио“. За историята на групата в „Джаз истории“ по Jazz FM разказа Стефан Славов.

Снимка: Светослав Николов

Стефан Славов в „Джаз истории“ първа част: училището създава таланти, музика в казармата и в цирка, замества д-р Стефан Москов в мундхармоничен квартет „Брио“, с Ванко Пеев създават джаз група, с която Лили Иванова започва да пее - Jazz FM

Ключови думи: