„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ за седми път: слънчев лъч, глътка въздух и все по-голямо семейство
Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ за седми път: слънчев лъч, глътка въздух и все по-голямо семейство

Стотици и тази година дойдоха да слушат джаз в с. Кърпачево на седмото издание на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. „Нашата скромна инициатива, започнала като джаз вечер, придоби много по-сериозен вид, радва се на все по-голяма популярност и предизвиква изключителен интерес.“ – оценява поредната стъпка напред след новото издание на фестивала организаторът Ива Таралежкова от сдружение „Деветашко плато“.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Постоянно нарастващият интерес вдига летвата за организаторите. „Това води до много по-голяма отговорност, много по-големи са изискванията към нас. Трябва да сме по-смели в решенията си, да обмисляме чисто организационно абсолютно всички аспекти и дори да можем да предвидим рисковете пред „джаз на гола поляна.“ – описа мащаба на предизвикателството Ива Таралежкова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Тази година организаторите трябваше да вземат трудно решение. Заради очакваните обилни валежи основният концерт от фестивала бе преместен от поляната край пещерата „Гарваница“ в бившето училище, сега – къща за гости „Онгъл“ в центъра на Кърпачево. Там обичайно се провежда само джемсешънът.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Макар и с по-къс маршрут, диксиленд шествието отново се проведе. То напомня за Ню Орлиънс и символично показва как музиката ни повежда напред.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Сцена на фестивала, бившето училище на с. Кърпачево за поредна година бе място за получаване на ново знание и на силно вдъхновение. Тази година фестивалният диксиленд не се нарича „Гарваница“, а „ТромбОнгъл“, поясни артистичният директор на фестивала Венци Благоев. Причината – Вили Стоянов подари един от тромбоните си на къщата за гости. „Вече можете да идвате без тромбона си, там има инструмент.“ – посъветва слушателите ни Венци Благоев.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

След диксиленд изпълненията на сцената излезе Светлина Христова. В програмата се включи и Яна Миладинова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Всяка година фестивалът има специално участие – Мими Николова, Камелия Тодорова, Хилда Казасян… Тази година покана бе отправена към Йълдъз Ибрахимова, която пя с Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко, Христо Йоцов. „Тя е моя голяма любов от ученичка. Спомням си, когато учех в Езиковата гимназия в Ловеч, Йълдъз Ибрахимова бе дошла с „Бели, зелени и червени“. Техният концерт в малкия ни град направо ни накара да онемеем. Преживяването остана незабравим спомен и винаги ми е било мечта да се срещна отново с нея и с невероятното й пеене.“ – разказа Ива Таралежкова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Така един специален момент поражда нов. „Наистина има нещо космическо в нейния глас, особено под открито небе. Още ми е трудно да повярвам, че тази грамадна душа, тази невероятна звезда пя в малкото Кърпачево. Тя каза, че е обиколила над 50 държави, но не е излизала на сцена на по-нестандартно място. Сподели колко е красиво, благодари ни и пожела отново да се върне тук. Тя описа преживяното като слънчев лъч и глътка въздух. Каза: „Това беше общуване с невероятна публика, много нетрадиционно събитие.“ На мен душата ми се изпълни с радост.“ – дни след концерта вълнението е още в гласа на Ива Таралежкова. И така ще бъде завинаги.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Докато слушат известните изпълнители, дошлите на фестивала се запознават с нови открития. „Много е важно да идват големи звезди, но да идват и младите. Радвам, че освен невероятната Йълдъз Ибрахимова, представихме и Яна Миладинова, Светлина Христова. Петя Станчева доведе двама свои ученици – Яница Станчева и Христо Атанасов, който учи в Националното музикално училище.“ – каза за приемствеността Венци Благоев.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Той разказа за още един ярък момент от вечерта, вече от джемсешъна: „Веселин Койчев и Йълдъз Ибрахимова не очакваха, но имам мой сценарий, който на никого не казвам. Събрах ги, както ги бях видял преди 35 год. да репетират в Зала 3 на НДК.“

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Публиката чу незабравимо изпълнение на The Man I Love. След концерта на Йълдъз Ибрахимова и преди джемсешъна пленените от джаза зрители се възхитиха на изява на специално сформиран бигбенд и солисти.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Именно от думи на Йълдъз Ибрахимова и на големия джаз организатор и музикант Петър Петров Венци Благоев се вдъхновява за своята мащабна апостолска дейност за разширяване на териториите на джаза.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

„За нас е много важно да има много места, на които се свири. От Петьо Парчето, от Йълдъз Ибрахимова съм чувал разкази за едно време, когато са пели и свирили къде ли не – по фабрики и училища. От тези техни думи тръгнаха и моите идеи за „Джаз за деца“ и т.н. Ето че имаме още една джаз сцена. Важно е, че идват млади хора, сега бе пълно с ученици. Всеки има какво да вземе. Така джазът живее.“ – удодвлетворен е Венци Благоев.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Тази година за първи път на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ се проведе „Джаз за деца“. Там бе внучката на Ива и Камен, която е на седем месеца, но родители бяха довели и бебе на два месеца. „За нас най-важното е тези хора, като дойдат, след това да се връщат и да разказват колко хубаво е тук. И наистина е много хубаво! Това е семеен фестивал, там ходим с децата си, много често всички свирят и пеят с нас. Тази година отново имаше многонационална публика. Това е важното – да ставаме все по-голямо семейство хората, които имаме нужда от такова преживяване.“ – изведе основното Венци Благоев.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ идва и с каузата за оживяване на българските села и за подпомагане на икономическото развитие. „Показваме, че Деветашкото плато е едно от стотиците хиляди прекрасни кътчета на България, което вече е открито и се показва на света. Това говори за нашия район като за място, на което се правят наистина целенасочени усилия за привличане на културна аудитория, туристи и гости по всякакъв начин. Това е най-мащабното културно събитие в региона. Това, че води толкова голяма аудитория тук, за нас е голям успех!“ – посочи Ива Таралежкова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ възниква от запознанството на Ива и съпруга й Камен с Венци Благоев, когато синът им Петър Терзиев се включва в „Джаз за деца“. На фестивала миналата година Вили Стоянов се среща с Ива, Камен и техният талантлив син и така намира вокалиста за своя боса нова проект. От там възникна програмата „Приказка“ с песни на Йосиф Цанков, в която участва и най-голямата дъщеря на Вили – Йосифа. При представянето на албума на фестивала не участва Петър Терзиев, който имаше ангажименти за следването си НАТФИЗ, и на сцената за „Приказка“ бе Йосифа Стоянова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

Популярността на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е вече толкова голяма, че както Ива щастлива отбелязва – два месеца преди събитието всички къщи за гости са вече резервирани. А в деня на фестивала на главната улица в Кърпачево има задръстване, което местните хора излизат да снимат. „Паркът и дворът на читалището бяха пълни с палатки. На следващия ден местата бяха оставени в такова състояние, все едно, че никой не е бил там. Случващото се ни дава кураж да продължим да развиваме и другите си инициативи. В момента ремонтираме старата мелница, която ще превърнем в културен център.“ – гледа напред Ива Таралежкова.

Снимка: Тихомира Методиева – Тихич

  • Интервюто на Светослав Николов с Ива Таралежкова и Венци Благоев можете да чуете в плейъра под основната снимка.

Джаз ФМ е медиен партньор на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“.

 

Ключови думи: