Извиращата от талантливите столични артисти музика вдъхнови публиката и остави скъпи спомени за всеки в 14-о издание на цикъла „Остров на музиката“ през 2023 г.
Снимка: Светослав Николов

Извиращата от талантливите столични артисти музика вдъхнови публиката и остави скъпи спомени за всеки в 14-о издание на цикъла „Остров на музиката“ през 2023 г.

Организатор е Общински културен институт Дом на културата „Средец“ с медийното партньорство на Jazz FM

Богатството и многото лица на столичната джаз сцена показа Общински културен институт Дом на културата „Средец“ в 14-о издание през 2023 г. на цикъла „Остров на музиката“. Концертните прояви при вход свободен се проведоха с подкрепата на Министерството на културата и с медийното партньорство на Jazz FM. Тези събития създават празник в града и приобщават аудиторията към джаза и към изкуството въобще в красивата обстановка на Лятната естрада в Борисова градина, при лошо време – на Столичното Ларго. Така стойностната музика в хода на ежедневието променя обичайната рутина, за да събере и да сплоти, да ни издигне с благородното си въздействие. Акценти от щастливите музикални срещи представяме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ на 14 май от 21 ч. с повторение на 18 май от 19 ч. Концертите са озвучени и записани от Милчо Кацаров и обработени за ефира на Jazz FM от Владислав Мирчев.

„Остров на музиката“ ни посреща със седем изключителни концерта при свободен вход на Лятната естрада в Борисова градина всяка сряда на юли и август - bTV Radio

„Остров на музиката“ откри на 4 юли Джаз формация „София“ към Общински културен институт „Надежда“ с ръководител басиста Бойчо Дечев, навръх неговия рожден ден. Солист е Яна Чакалска – вокал, а в състава са още Димитър Бакърджиев – флейта, Ясен Василев – китара, Калин Жечев – пиано, и Цветан Георгиев – барабани. Чухме техния поглед към преработени от модерната група Scary Pockets популярни песни от различни епохи. Във фънк версии прозвучаха хитове на Сий Ло Грийн, Пол Макартни от времето му с Wings и с Beatles в Yesterday в съавторство с Джон Ленън, Bee Gees, соул класика от Бари Уайт, диско хит на Глория Гейнър, джаз стандарт, един от съвременните хитове на Сиа. Това радостно пътешествие завърши с музикалното пожелание да вървим в живота с високо вдигната глава. Освен Яна Чакалска, често пееше и публиката. С едно изпълнение съставът открехна вратата и пред следващия си проект с музиката на Джон Мейър.

Гости от друг общински културен институт – празнуващия 70 години от своето създаване Дом на културата „Искър“, поднесоха следващия концерт – Софийският духов оркестър. Преди изявата им публиката се наслади на хип-хоп танци на деца от Украйна, които се обучават в школа към сдружение „Отворени обятия“. В изпълненията на Софийския духов оркестър с диригент неговия художествен ръководител Юли Дамянов и с концертмайстор Стефан Стефанов след това чухме разнообразни произведения, отразяващи многото направления, в които съставът твори. Чухме Валс № 2 от Шостакович, инструментална версия на хита на Едит Пиаф „Не съжалявам за нищо“, четири букета с произведения от репертоара на Сантана, Франк Синатра, Бени Гудман и АББА, филмова музика от „Междузвездни войни“, „Аз пея под дъжда“, „Хелоу, Доли“ и „Цар Лъв“, както и творба на Христофор Раданов.

След участието на формации към столични общински културни институти програмата на „Остров на музиката“ продължи с млади независими артисти от София. Предпремиерно саксофонистът Арнау Гарофе представи своя дебютен албум с авторски композиции Frantik Zen – „Неистово спокойствие“, пълен със скъпоценни лични преживявания. Неговата група е международна с двама участници, които вече живеят и творят в България – освен лидера Арнау Гарофе от Испания, също и Стив Хамилтън – пиано, от Великобритания. Другите членове на формацията са Александър Логозаров – китара, Васил Вутев – барабани, и Радослав Славчев – Riverman – бас. Те са търсещи, вглеждащи се и преливащи от енергия.

На следващата седмица се възхитихме на превъзходни авторски интерпретации на любими произведения от джаз музиката, поднесени от две поколения музиканти: лидера Михаил Йосифов – тромпет, Краси Зафиров – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, и Ивайло Манев – барабани. Тази група илюстрира една от каузите на Михаил Йосифов в музиката – да въвежда в нея и да извежда на професионалната сцена младите артисти, за които се грижи от студентската скамейка като преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

След тези световни джаз хитове в последния концерт за юли се обърнахме към други велики джаз стандарти – превърналите се в класики произведения на Дюк Елингтън. Програмата Do The Duke представиха Иван Йорданов – саксофон, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – контрабас, и Атанас Попов – барабани. Те пресъздадоха духа на една романтична епоха с красиви балади и предадоха заряда на новаторски произведения, превърнали се в жалони на развитието.

Августовските концерти откри групата Electric Pie. Това бе първият концерт на формацията от две години насам. Алис Инджеян, Ясмин Исинов и Цветан Чобанов ни заплениха с оптимистична музика за красив и хармоничен живот.

В последния концерт за 2023 г. бяхме в обятията на любовта, към която се стремим, която сбъдваме и която ни осъществява с вечни песни от американската традиция, пресъздадени с много импровизации в проекта The Social Callers. Към Петър Терзиев – вокал, и Димитър Благоев – китара, се присъедини специалният гост – контрабасистът Димитър Карамфилов, заместил титуляра Даниеле Феббо. Те ни показаха защо някои песни, създадени веднъж, остават завинаги със своята магичност и неустоимо въздействие.

Снимка: Светослав Николов

По-различен е денят, когато част от него стане изпълнена на живо музика от най-високо качество, както това се случи за 14-и път през 2023 г. в цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ с медийното партньорство на Jazz FM. През тази година програмата бе подкрепена финансово от Министерството на културата. Извиращата от талантливите столични артисти музика вдъхнови публиката и остави скъпи спомени за всеки от многохилядната аудитория.

Ключови думи: