Ангел Заберски бигбенд – оркестър от солисти, сплотил ярки индивидуалности, откри „Банско джаз фестивал“ през 2022 г.
Снимка: Димитър Алексов

Ангел Заберски бигбенд – оркестър от солисти, сплотил ярки индивидуалности, откри „Банско джаз фестивал“ през 2022 г.

Солист на състава за четири песни бе Милица Гладнишка

С „Банско джаз фестивал“ през 2022 г. отбелязахме 25 години джаз в Банско. На двете сцени – голямата в центъра и младежката в парка, в осемте фестивални дни и вечери чухме 29 концерта с 225-ма участници от 16 държави. „Вече четвърт век лятото в Банско звучи в ритъма на най-свободната музика – джазът. Тя ни вдъхновява, вълнува и провокира, зарежда ни с енергия и ни дава сила да преодоляваме препятствия, да създаваме традиции, да откриваме нови хоризонти.“ – каза в приветствието си г-н Иван Кадев, кмет на Община Банско, която е организатор на „Банско джаз фестивал“ заедно с „Асоциация Фестивалите в България“.

През тази година фестивалът се проведе под патронажа на Министерство на културата. Jazz FM е медиен партньор. Водещи бяха двама от авторите на предавания в ефира на радиото – Таня Иванова и Светослав Николов.

Снимка: Банско джаз фестивал

За „Банско джаз фестивал“ Иван Кадев отбеляза богатата палитра от стилово разнообразие, както и богатството на таланти – музиканти от световна величина и млади дарования: „Горди сме, че все повече музиканти припознават Банско като място, където могат да представят своите нови проекти, сътрудничества и срещи. Мартин Лутър Кинг нарича джаза триумфална музика, защото той дава надежда. Джаз музиката триумфира и в Банско и вече 25 години има своето точно място на фестивала, който се превърна в една от емблемите на града.“ – каза още кметът Иван Кадев и отдаде почит към д-р Емил Илиев, който, подчерта той, „със своята енергия създаде и заедно с нас ръководи джаз фестивала през неговите първи 23 години. Той завинаги ще бъде един от нас, въпреки че вече не е сред нас.“

Снимка: Димитър Алексов

В поздравителен адрес от президента Румен Радев се казва: „За пореден път сцените под откритото небе на гр. Банско ще поднесат истински музикален подарък на почитателите на джаза – стил, който оставя неповторимо впечатление в душата и сетивата, вдъхновяващ и провокиращ милиони хора от различни националности и култури. Приветствам активните усилия на организаторите да привличат утвърдени изпълнители и млади таланти, създаващи вълнуваща атмосфера за гостите на фестивала. Уверен съм, че талантът на всеки от участниците – български и чуждестранни състави и музиканти – ще получи високата оценка на публиката. Вярвам, че чарът на фестивала ще остави трайни спомени у всеки, докоснал се до неговия дух и настроение.“

Снимка: Димитър Алексов

В продължение на осем дни на „Банско джаз фестивал“ музика звуча както на голямата и младежката сцена, така и в две точки на обновената пешеходна улица „Гоце Делчев“, а също и на джемсешъни. Млади таланти получиха знание и вдъхновение от големите звезди на майсторски класове на „Банско джаз академия“, бе представена фотоизложба на музиканта Димитър Русев.

Снимка: Димитър Алексов

Първите изпълнения на „Банско джаз фестивал“ през 2022 г. поднесе оркестър от солисти – Ангел Заберски бигбенд. „Щастлив съм, че мога да пиша за топ музиканти в България!“ – каза лидерът от сцената.

Снимка: Димитър Алексов

В концерта солистични изяви имаха такива открояващи се имена като Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Димитър Льолев, Арнау Гарофе, Александър Логозаров, Стоян Янкулов – Стунджи , Владислав Мичев, Денис Попстоев. От мощния звук на бенда се раждаха техните превъзходни сола, за да зададат посоката на развитие, в която се втурваше целият оркестър.

Снимка: Димитър Алексов

„За мен винаги е било привилегия да пиша пиеси за този оркестър – единственият частен бигбенд в България, който се събира само и само да прави хубава музика, за да може тя да достига до вас.“ – подчерта пред публиката Ангел Заберски. Поддържането на частен бигбенд е голям лукс за нелеките за музиката времена и затова поканата от „Банско джаз фестивал“ ни даде една от малкото възможности да слушаме брилянтния оркестър със специално създадения за него репертоар.

Снимка: Димитър Алексов

Концертът започна с The Good Old School в традиционната стилистика на бигбендовия звук, премина през джаз самбата Long Night Flight, в съвременна звучност на непрестанно надрастване бе „Голямата надпревара“, прозвуча, както сподели Ангел Заберски, най-харесваната от оркестрантите пиеса Eclipse, реверанс към фолклора направи „Тракийски напеви“.

Снимка: Димитър Алексов

Ангел Заберски бигбенд е сплотен оркестър от ярки индивидуалности, постигащи хармонично единение. Лидерът е виртуозен пианист, находчив, фин и деликатен композитор, романтик и мелодик, чудесен аранжор и владеещ оркестъра със своята отдаденост към изкуството бендлидер.

Снимка: Димитър Алексов

„Музиката в световен мащаб тотално се променя и развива с много бързи темпове. Затова е много трудно, сядайки зад пианото, да създаваш творби и то за такъв оркестър, който звучи различно от всичко, което ни заобикаля днес. Учил съм се от най-големите в тази област, говорейки за аранжимент, оркестрация, музикална форма, звучност, но си нося и своя собствен почерк. Имам много написани пиеси през годините за бигбенд, но смятам, че тези които съм подбрал за „Банско джаз фестивал“ тази година са най-достойните и най-ефектните. Еклектика от жанрове – суинг, фюжън, фолклор, бибоп, мейнстрийм… Подписвам се под всяка нота създадена от мен, изпълнена от тези топ музиканти!“ – се обърна към публиката на фестивала Ангел Заберски в приветствието си от страниците на фестивалната книжка.

Снимка: Димитър Алексов

Той отлично познава качествата и уменията на музикантите, изпитва уважение към тях, търси максимално силно въздействие върху публиката чрез целия потенциал на бигбенда интригуващо да разгърне мелодията чрез богатата си звучност.

Снимка: Димитър Алексов

След оркестровите изпълнения за представянето на четири стандарта – всеки от тях – различен като стилистика, излезе вокалистката Милица Гладнишка. Чухме поп песента Big Spender, суинга A-Tisket, A-Tasket, баладата Angel Eyes и носещата латиноамерикански привкус Brasil.

Снимка: Димитър Алексов

Концерта на Ангел Заберски бигбенд със солист Милица Гладнишка слушаме в „Джаз емоции“ по Jazz FM на 27 декември от 21 ч. и на 31 декември от 19 ч. Звукозапис и звукообработка: Владислав Мирчев.

Снимка: Димитър Алексов

Ключови думи: