„Вечеря в Манхатън“ е първата българска джаз опера. Неин автор е Любомир Денев

След като през 1983 г. написа първата българска рок опера, през 2021 г. Любомир Денев ни поднася първата такава джаз творба. „Вечеря в Манхатън“ е с музика и либрето на маестро Денев, а премиерата ще бъде на 27 и 28 май от 19:30 ч. в Нов театър НДК.

Спектъкълът е дълбоко философски – в интересен сюжет, наситен с драма и хумор, той разкрива пътя на себеизграждането. Мюзикълът е за травмите, които ни отделят от нашата същност и ни превръщат в реагиращи болезнено на най-лекото докосване същества. А натискът идва от толкова много страни – желанието за реализиране в любовта и в професията, преосмислянето на връзките в семейството в хода на израстването, очакванията в приятелството, взаимодействието с външния свят, дългия път към постигането на мечтите. Болката и нейните последствия трябва да бъдат посрещнати с внимание и любов от околните, които са длъжни да дадат подкрепа. И пътят напред е в себеосъзнаването, в приемането, в свързването със себе си, в отделянето от миналото, в присъствието в настоящето и в успеха, който неизменно следва, когато гледаме смело към бъдещето и правим крачките напред с любов.

Актьорският състав има сложната задача да играе, пее и танцува, при това почти без пауза. А музиката е не само съпровод в песните и танците, но и активен участник в драматургичното действие. В поредицата „Филми за джаза“ ви срещаме с автора, който е и музикален ръководител, с режисьора Бойко Илиев, с актьорския състав – Христина Пипова, Лидия Кулекова, Симеон Владов и Александър Панайотов. Ще чуете думите и на трима от музикантите от съпровождащия на живо спектакъла квартет – Мартин Марков, Арнау Гарофе и Атанас Попов (четвъртият член е Михаил Иванов), както и на вокалния педагог Даниела Станкова.

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и „Музикаутор“.

Снимки и интервюта: Светослав Николов
Техническа обработка и монтаж: Владислав Мирчев