През 1986 г. излиза подготвеният три години по-рано първи етноджаз албум – дебютният на Теодосий Спасов „Дълъг път“

За началото на дълъг път в музиката разказва Теодосий Спасов, представяйки дебютния си албум „Дълъг път“ в предаването ни „За албумите от техните създатели“. Записите са подготвени през 1983 г., но музиката е толкова новаторска в пренасянето на фолклора на полето на джаза, че изминава дълъг път до реализацията си на плоча през 1986 г. от „Балкантон“.

„В този албум са степените, които се въртят в моя живот – ту съм в Добруджа, ту съм в спомените си, ту се събирам и разделям с някого, ту някой ми казва „право куме в очи“, както е в „Право пловдивско хоро“, или като в „Ръка“ са хващаме за ръце, сприятеляваме се, или отпечатвам „Настроение“. Това е този „Дълъг път“, който бе много важен старт в моя музикален живот. Това е отваряне на врата, нова посока, в която имаше много възможности за развитие тогава, в началото на 80-те.“ – разказва Теодосий Спасов.

В предаването:

- Как Теодосий Спасов открива нови възможности за звукоизвличане на кавала?

- Защо и как толкова талантливо претворява фолклора чрез джаза и класическата музика? Защо се е наложило неговият подход да бъде тестван от музикален продуцент в Радио Пловдив на Четвъртък пазара сред сватбарските оркестри? Защо концертмайстор на народен ансамбъл предрича две седмици живот на тази музика? Защо Теодосий Спасов напуска „Бели, зелени и червени“?

- Какви са историите на създаването на пиесите в албума? А защо не навсякъде авторът на музиката е изписан като композитор?

- Защо от Държавна сигурност казват на музиканта, че ако е свирел така преди 10 години, днес никой е нямало да знае за него?

- Как пеят колелетата на каруца, за да отбележат началото на този дълъг път?

В предаването слушаме музиката от „Дълъг път“, представена заедно с Ансамбъла за народни песни и танци при Българската телевизия и радио, с „Бели, зелени и червени“, „Траяна“ и „Джаз линия“, с джаз комбо, с духов квинтет и ударни, с Хора при Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив (вокалистките, между другото, пеят през ламбени шишета).

Заради всичко това подготвеният като първи етноджаз албум през 1986 г. „Дълъг път“ излиза едва през 1986 г.

„За албумите от техните създатели“ се излъчва по Джаз ФМ от 19 ч. в сряда с повторение в събота от 14 ч.

  • Разказа на Теодосий Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“, а по-късно ще откриете като текст тук.