Point Blank (2021 г.) e дебютен албум на Project Connections

Point Blank (2021 г.) e дебютен албум на Project Connections

В „За албумите от техните създатели“ разказват Владислав Шопов, Иван Йорданов и Даниеле Феббо

През 2022 г. Project Connections издава дебютен албум – Point Blank. Основател и лидер на формацията е композиторът и китарист Владислав Шопов.

Владислав Шопов: Възпитаник съм на НМА. Групата възникна по идея на професора ни по барабани проф. Христо Йоцов. Той просто ми каза: „Влади, защо не си направиш група и да започнете да свирите?“ Аз се мотивирах, видях смисъл, написах няколко композиции, показах му ги, той ги хареса, започнахме да свирим, ориентирахме се, подготвихме неща. Излязохме в чужбина на конкурси, спечелихме награда за най-добра композиция, върнахме се и решихме да запишем албум. Имаше доста подготовка, тъй като ни е за първи път на всички. Доста усилия и мисли вложихме. Резултатът е доста красив диск с добре направени записи с подкрепата на много талантливи и много добри хора, които ни видяха и повярваха в нас. Много благодарим на Национален фонд „Култура“, които помогнаха за реализацията на албума. Това ни доведе до тук. Изключително много харесвам джаз. Влюбих се в него още в 10 клас. Много исках да го свиря. Струваше ми се абсолютно невъзможно, защото е импровизационна музика, много повече се изисква да вложиш като знания, усилия и дори като опит. Импровизацията си е вид композиране на място. Много слушах, много се запалих, това, което събрах като влияния, интерес и желание, го канализирах, сложих му моя почерк, моето виждане и го пресъздадохме на живо с помощта на моите съмишленици.

Дебютният албум Point Blank е записан с Иван Йорданов – саксофон, Даниеле Феббо – бас, Виктор Викторов – барабани.

Даниеле Феббо: Аз първо слушах проекта и след това започнах да бъда част от него. Благородно завиждах на колегата басист, защото музиката много ми хареса. Отделно, че в него са точно тези хора. С Влади се събрахме и започнахме да се опознаваме музикантски повече чрез този проект, въпреки че бяхме колеги в академията и свирехме заедно и там. А с Иван и Виктор съм замесен в безброй много проекти. Едно от най-любимите ми неща е, че свиря с много подходяща комбинация от хора. И второ – самите композиции са много красиви, аз много ги харесвам и определено мога да се отпусна, да чувствам и да свиря с правилната нагласа, без задръжки.

Иван Йорданов: В този проект много ми харесва свободата. Независимо, че Влади предоставя цялата музика, той ни оставя да правим с нея каквото си поискаме. Ние се чувстваме свободни в рамката, която той ни носи. Произведенията, които е написал, са погледнати и през нашия поглед. Това също обогатява началната идеята на Влади и резултата, който иска да постигне с музиката. Това е много ценно.

Даниеле Феббо: И определено осмисля нашето участие.

Иван Йорданов: Абсолютно, да.

Владислав Шопов: Това е жизненоважно в един албум. Когато отидеш на джаз концерт, отиваш да чуеш музиканта. Той може да свири стандарти, но ти искаш да чуеш неговия поглед, неговата импровизация, неговия език. За мен е изключително важно в пиесите да има пространство за хората, с които работя. Те изразяват себе си, за тях проектът става по-личен и се получава палитра от светове, които по никакъв друг начин не може да се случи. За мен това е едно голямо вълшебство.

Владислав Шопов: Винаги търся идея, която да ме грабне. Тогава започвам да я развивам. Твърдо вярвам в развитието и контраста. Тогава може да се предизвика интерес и да се усети движение в музиката. За мен произведението започва, има изграждане, стига се до кулминация и завършва. Начинът, по който се пресъздаде тази вълна е начинът, по който слушателите ще почувстват музиката. Така може да им се задържи интересът, да има развитие и история. Във всяка пиеса ми дойдоха първо различни неща. Някои започнаха от хармонията, други – от някой риф на баса или нещо друго и лека-полека се развиват. На много малко пиеси мелодията бе първо в главата ми.

Иван Йорданов: Съвсем леко ошлайфаме и редактираме нещата, които Влади има наум. Слагаме част от себе си и от нашия почерк в музиката.

Даниеле Феббо: В момента, в който Влади донесе нотите, започваме да ги разчитаме. Първоначално свиря точно това, което е написал, за да си създам представа за неговата идея. Впоследствие, докато репетираме, ни хрумват идеи. В групата дойдох доста късно и имам една единствена идея като принос – в Point Blank има ритмическа заигравка, която с Виктор измислихме. Опитваме се да изпълним това, което Влади ни е донесъл, но не се ограничаваме в това. Каквато и идея да ни хрумне, можем да я предложим.

Целия албум с разказа на трима от участващите в него музиканти можете да чуете в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ на 9 март от 19 ч. с повторение на 12 март от 14 ч. След това тук ще откриете пълния текст.

Ключови думи: