„По-добрата Коледа“ е първи празничен албум на Поли Генова с оригинални песни и стандарти, със специални гости – Орлин Горанов, Орлин Павлов, Любо Киров и Прея

„По-добрата Коледа“ е първи празничен албум на Поли Генова с оригинални песни и стандарти, със специални гости – Орлин Горанов, Орлин Павлов, Любо Киров и Прея

Основни автори на оригиналните песни са Даниела Кузманова и Румен Бояджиев – син, аранжиментите на почти всички заглавия са на Борислав Бояджиев

По-добрата Коледа празнуваме през 2022 г. с първи празничен албум на Поли Генова, продуциран от самата нея чрез POLICANTO. 10 песни пресъздават Рождество Христово – „нощ на святата звезда“, „ден на светлината“, както чуваме в написаните от Даниела Кузманова стихове към пет от песните – „Чуден ден“, „Сребърна Коледа“, „Дали си ти“, „Песента на снега“, „Рождество“. Техен композитор, както и автор на музиката към още едно заглавие в албума е Румен Бояджиев, текстът на тази шеста песен – „Падаща звезда“, е на Елена Сиракова. Като автори участват още Nabboo – музика и аранжимент, и Роми Диа – текст на Happy Face, творци, с които Поли Генова работи по своя поп репертоар. Приказната картина завършват три световни коледни класики – It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas, Driving Home for Christmas, Winter Wonderland.

Снимка: Светослав Николов

„По-добрата Коледа“ ни води в различни музикални посоки – джаз, поп, дори и реге – в аранжиментите на девет от песните на Борислав Бояджиев. Той е музикален продуцент на всички песни, без първата – Бобан Апостолов. Изпълнителен продуцент е Йордан Митов. Спътници на Поли Генова са гост вокалистите Орлин Павлов, Орлин Горанов, Прея и Любо Киров – в реда на участие в албума. Инструменталистите в състава са: Васил Крумов и Ристе Шандаров – китари, Елена Сиракова, Катя Кръстева, Христина Нейкова – беквокали, Денис Попстоев – саксофон, Борислав Бояджиев – перкусии. Мастъринг: JJ Mastering.

В празничните дни слушаме „По-добрата Коледа“ на Поли Генова в „За албумите от техните създатели“ по Jazz FM. В предаването ще чуете и разговор с тримата основни автори – Даниела Кузманова, Румен Бояджиев и Борислав Бояджиев.

Почти половината от годината ми е Коледа, но би било хубаво всеки ден да сме с настроението на празника – да се опитаме да бъдем по-добри. Имам тази идея от няколко години насам, но искахме да се случи по точния начин – не да запишем една или няколко песни, но да направим нещо повече от концерт и албум.

„Чуден ден“ е много позитивна песен с интересни контрасти в композицията, с весел припев, който те кара да танцуваш, през един по-притихнал куплет с много стойностен текст. Той разказва как очакваме Бъдни вечер и Коледа, чакаме баба да омеси питката. Даниела Кузманова е вложила много голямо послание и голям смисъл в тази песен, тя разказва празника в три минути. Музиката е фантастична, написана от Румен Бояджиев – син, и всичко това е облечено като подарък от Борислав Бояджиев.

Албум на разнообразието!

В албума можем да чуем красиви балади, джаз, блус, дори имаме и коледно реге, което е много експериментално, но много успешно. На всеки, чул албум, му е направил най-голямо впечатление този аранжимент – нестандартен и нетипичен. Благодаря на Борислав Бояджиев за прекрасните аранжименти и за това, че винаги ми се връзва на щуротиите. Като насока му дадох да подходим съвсем неочаквано към класическите коледни песни. „Имай свободата да направиш, каквото поискаш!“ – му казах. Той така и направи. Румен Бояджиев е прекрасен композитор, с когото не бях работила. Той свърши невероятна работа с идеите, които предварително му бяхме дали. Голяма благодарност и към Даниела Кузманова – написа фантастични текстове, красиви, потапят те във вълшебството на Коледа. Тя ме познава от дете. Писала е много хубави текстове за „Бон-бон“, където пеех. Познавам нейния стил. Тя веднага прие поканата. Знаех, че е точният човек за това. Не е лесно да пишеш за най-светлия християнски празник – да е сериозно, до да има и нещо различно, да става за деца, но и за широка публика, да има послания, но и да не са само сериозни текстовете. Благодаря и на авторите на Happy Face – Nabboo и Роми Диа, с които правим синт поп песните ми. Ето как успяхме да съчетаем три различни концепции, за да можеш да слушаш албума изцяло и да не ти омръзва, да те пренася през различни настроения, размисли и емоции. Доволна съм от албума, а съм толкова критичен човек! Много ни се иска това да е само началото и всяка година да надграждаме с нещо ново и интересно.

„Сребърна Коледа“ е най-забавната песен в албума, със сладко хрумване на Даниела Кузманова – как на Дядо Коледа му се чупи шейната и той трябва да раздава подаръци с колело. Разбира се, настава хаос. Толкова е сладка и смешна! Още като чух музиката, в главата ми зазвуча гласът на Орлин Павлов. Когато дойде и текстът, във всяко отношение той се оказа правилният човек. Освен това двамата имаме деца на една и съща възраст, заедно ходим с тях на празненства.

Видеото към песента Happy Face ме представя каквато съм в момента – иска ми се да съм добра домакиня, но нямам време за това, а и явно имам нужда от повече упражнения. Под вещото ръководство на баба ми Христина понякога се справям добре. Не спирам да вярвам, че някой ден ще успея. Посланието накрая е, че каквото и да се случва, колкото и да се опитваш да направиш всичко най-добро, като си тръгнат гостите, се чувстваш облекчена и остава приятното чувство, че сте били заедно.

It's Beginning to Look a Lot Like Christmas е доста по-различна от версията, която сме свикнали да чуваме – красива, лирична балада. Искахме да ѝ дадем повече енергия, да качим темпото. С Борче експериментирахме и я направихме да върви с лекота, но да има и закачка.

Интервю с Даниела Кузманова, Румен Бояджиев и Борислав Бояджиев:

„Този ден, споделен, е ден на светлината!" Коледа е радостта от спасението, което Бог ни е обещал заради безпределната си любов към нас. Затова е и празник на вярата, на сбъдването, той е за звездата, която вълшебно прекосява небосклона. С какво послание идва празникът като слово?
Даниела Кузманова: Той се отличава с емоционална амплитуда – от святата тиха нощ край семейното огнище до искрящата радост и празничност. Рождество Христово е вдъхновение, което не може да се сравни с нищо друго. Всяка дума, казана с любов и искреност, ще достигне до слушателя.

Времето по Коледа е и обещание за следващата година. Точно в последните дни на годината поглеждаме към това, което предстои с голяма любов и огромна надежда. Всичко това чуваме в текстовете на песните.
Даниела Кузманова: Те са вдъхновени преди всичко от красивата музика на Румен, от много специалните аранжименти на Борчето, от чара на Поли като изпълнител, от нейната усмивка, от емоционалния ѝ заряд. Много съм щастлива, че с моите синове бях поканена в музикалното семейство на Поли, както тя нарича творческия си екип. Надявам се, че тази нейна идея ще има продължение и следващата година.

Музика на спокойствието, на уюта, тя искри от щастие, стопля. Каква е музиката на Коледа?
Румен Бояджиев: Ние сме свикнали по Коледа да чуваме едни и същи песни, шлагери от много години. Винаги съм бил застъпник на традициите. Но Коледа трябва да се промени. Той стана много светски празник. Музиката трябва да е искрена, да е от сърце. Ние затворихме душите си и оставихме само телата си да съществуват. Аз съм се старал в тези песни да си разкрия сърцето и душата и да заложа в тях много силно послание, за което много помогнаха текстовете.

Това носи спокойствие. „По-добрата Коледа“ е албум на много жанрове – класическо джаз звучене, съвременен джаз звук, поп – класически и в аренби посока, дори реге. Поли Генова е покалина много специални гости. Как взе всичко това предвид като аранжор?
Борислав Бояджиев: Беше определено интересна задача. Благодарен съм на Поли за свободата на идеи и решения, които да се вземат. Тя ме предизвика много като каза, че иска да има и нещо екстравагантно. Замислих се, че не е практика да се прави коледно реге. В това отношение тя е изключително смела, много напредничава и според мен албумът се получи много интересно. Относно гостите бих казал, че те са респектиращ брой. Много бях щастлив да работя с всички. Мисля, че се получи страхотно.

Затова песните в албума звучат като дом. С усещането за спокоен разговор около камината, когато хората се чувстват добре със себе си и един с друг, със спокойствието и тишината, в която казваме много. Каква е традицията във вашия дом?
Даниела Кузманова: Тя е във всичко, което спазваме и приготвяме, в любовта, с която обграждаме децата си и редим трапезата, с която палим свещта и приготвяме питката с паричка.
Румен Бояджиев: Ние работим ужасно много, повече отколкото едно нормално човешко същество може да издържи. Това затишие покрай празниците и смирението ни дава глътка въздух. Обръщам се към Бога, към тишината, към вътрешния си свят, иначе не бих могъл да творя. Затова си стоя вкъщи, слушам музика, чета книги, ходя на църква. Време за почивка и самовглъбяване.
Борислав Бояджиев: От всичко това аз не притежавам тишина заради двете деца, които са в постоянна радост и в очакване на подаръци. За нас е светъл празник и се надявам да им предам вълшебството, което той носи.

„Дали си ти“ е в дует с Орлин Горанов, когото обожавам от дете. Пътищата ни са се пресичали, но много исках да присъства в този албум. Като чух песента, си представих как неговият глас се лее в тази песен. Той веднага прие, каза, че за него е чест. Знаех, че всичко ще се получи прекрасно. Така и стана. Той дойде безкрайно подготвен, с лекота записа. Слънчев човек, който подхожда към работата си с голям професионализъм.

„Падаща звезда“ е любимата ми песен в албума. Имах сериозни трудности да напиша текста. Може би не бе момента. Имах няколко чернови, които не се получиха. Спаси ме Елена Сиракова, която пее беквокали в моите проекти и пише вокални аранжименти на някои от песните, включително в този албум с Христина Нейкова и Катя Кръстева. Тази песен има супер послание – как новата година идва, но трябва преди това да се отърсим от всичко, което ни пречи да изживеем мечтите си. Аранжиментът е носталгичен, с препратка към края на 80-те и началото на 90-те години. Присъства и диско елементът.

За Driving Home for Christmas Борислав Бояджиев имаше най-големи съмнения дали ще се получи. Тя не е от любимите му коледни песни, но аз много настоявах, че изпитвам връзка с нея. Накарах го да повярва в моята интуиция и в желанието ми да я преобразим. Направи я в много актуален жанр – синт поп с бийт, който The Weeknd използва. Директно превърнахме песента от класика в нещо актуално.

Winter Wonderland е грандиозната изненада, защото никой не очаква да чуе реге в зимен албум. Борислав Бояджиев бе абсолютно свободен да прави каквото си иска. Затова му и хрумна да свие в тази посока. Аз пък толкова харесах идеята – смятам, че е гениално хрумване. Повечето хора, които слушат албума, запомнят тази песен заради контраста с нея.

С Прея както винаги се забавляваме. Затова и песента се казва „Песента не снега“. Тя е готин, свеж човек, с когото винаги споделяме положителни емоции. Много са щуротиите, които сме правили през годините. Песента подхожда на гласовете ни. На комбинацията между тях съответства това, че е леко носталгичен блус, но в нея има и нещо модерно.

„По-добрата Коледа“ на Поли Генова е издаден на диск и може да се слуша във всички дигитални платформи.

Представянето на албума бе на концерт през ноември 2022 г. Включиха се всички дуетни партньори, а Любо Нейков се превъплъти в образа на Дядо Коледа. Събитието се проведе под патронажа на Посолството на Финландия в България. Спектакъла ще видим на екрана на bTV на 26 декември от 12:40 ч.

От CoolT по bTV: Зад кулисите на коледния концерт на Поли Генова „По-добрата Коледа“

Концертът бе в подкрепа на сбъдването на мечтите на деца в неравностойно положение. Всички приходи от билети са за сдружение „Операция: Плюшено мече“, което получава и по 2 лева от всеки продаден на диск албум. „Тези  талантливи деца, които мечтаят. Подкрепяме ги, както можем.“ – посочва Поли Генова.

Кое е най-прекрасното нещо, което ти се случи през 2022 г.?
Те са много. Албумът е едно от тях. Толкова силно да си желал нещо толкова дълго време – концептуално и ясно като идея, и най-накрая да го имаш в ръцете си – това е много хубаво. И всичко останало, което по пътя съм си набелязала и малко по малко се сбъдва. С течение на времето всичко, което наистина много силно съм желала, се случва. Не спирайте да мечтаете! Мечтите стават реалност.

„Рождество“ с Любо Киров е триумфалният завършек на албума с много важен текст. Посланието е ясно и категорично – че това е най-важният ни християнски празник, че трябва често да си спомняме за него, за да ни дава напътствия, че библейската история ни води през времето. Искам да кажа огромно благодаря на Любо, който застава до мен за да направим общ проект. Любо е музика, той е всичко, което трябва да има един артист на сцена. Имаме много силна връзка, когато музицираме заедно.

Какво казва този албум за теб, което музиката ти досега не е казала?
Близки мои приятели, които чуят албума за първи път, казват, че гласът ми се е променил, че звучи по-различно, че е по-плътен. Такава коренна промяна аз лично не усещам. Но вероятно чувството идва от това, че вълшебството Коледа ни носи друго настроение. Това претворяваме в музиката. Усещам моя всяка от песните в албума. Навсякъде съм вложила частица от себе си. Предполагам, че промяната идва от това – важно е какво чувстваш, когато изпълняваш дадена музика. А аз съм влюбена в това, което успяхме да направим буквално за два месеца. Това по принцип е невъзможно, но екипът ми е безкрайно добър. Големи професионалисти, те направиха невъзможното възможно.

С какво най-силно свързваш Коледа и времето, когато изпращаме поредната година?
Първо с празника, който е и имен ден на баба ми Христина. Винаги на 25-и се събираме на гости у тях. Разменяме подаръци, но и изразяваме уважението си към неяк, към това, че тя се грижи за нас, че ни учи а много. Тя е страхотна домакиня и е пример за всички дами в семейството. Винаги свързвам коледните празници с много работа, но това е приятна работа – хората се забавляват и са в друго настроение. Когато съм на сцената, усещам емоция, по-различна от обичайната.

Догодина по Коледа то вече ще се е случило – за какво мечтаеш през 2023 г.?
Мечтая си поне за още един албум, защо не и втори коледен. Мечтая за нови хоризонти, до които да достигна. Това ме мотивира с екипа ми да продължаваме напред, да увеличаваме аудиторията си не само в България, но и по света. Иска ми се да им много хубави изненади следващата година и те да са свързани с нови неща.

Снимка: Светослав Николов

Ключови думи: