Places (2021 г.) е първи самостоятелен албум на Живко Василев

Живко Василев с дебютен албум като лидер Places: „Музиката е преживявания, записани в ноти“

Кавал в джаз фюжън среда с елементи на фолклор, рок, класика. С много приятели и спътници в живота и в музиката, с много преживявания и емоции, предадени толкова изразително. Впечатляващ е дебютният албум като лидер на Живко Василев Places. И още...

Places е първият самостоятелен албум на Живко Василев и е с негови авторски композиции. Той е издаден от „Гега ню“, а премиерата му бе на 23 април 2021 г.

Живко Василев разказва:

Places е инструментален и изцяло с авторски композиции и аранжименти. В него имах възможността, удоволствието и честта да записвам с някои от най-известните музиканти както в света на джаза, така и на класиката: Димитър Горчаков – пиано, Михаил Иванов – контрабас и електрически бас, Борислав Петров и Мартин Хафизи си поделиха партията на барабаните и перкусиите, Сани Кунчев се включи на бонгоси и други перкусии, Лукас Памингер – електрически бас, Мирослав Иванов – китара, Стоил Иванов – Стюи – барабани, Борислав Илиев – китара, Стоимен Пеев и Орлин Цветанов – цигулки, Виктор Мицев – виола, Виктор Трайков – виолончело, и Васил Хаджигрудев – контрабас.

Бих искал специално да благодаря на Свилен Ангелов, на когото дължим кристално чистите записи, смесването и мастерирането. Албумът бе записан в концертната зала на НМУ „Любомир Пипков“.

Заглавието Places е вдъхновено от множеството пътувания, които осъществих в практиката си като музикант. Имах възможността да посетя над 30 държави по целия свят за скромните си вече 30 години от няколко дни насам. Всяка една от пиесите е посветена на различните преживявания и усещания, които съм имал на различните места.

Албумът е финансово подкрепен от „Музикаутор“, Американска фондация за България и проф. Павлина Доковска, както и от Национален фонд „Култура“.

Първата пиеса е The Emigrant – „Емигрантът“. Написах я в Холандия, където прекарах немалка част то живота си през последните няколко години. Първоначалното заглавие бе Schiphol на името на малкото градче, където се намира летището на Амстердам. Там прекарах ужасно много време, пътувайки за различни места по света, дори преди да живея за известно време в Холандия. Това е едно от тези летища, които, ако пътуваш много, няма как да не се озовеш на него. То е едно от основните звена в транспорта на Европа и от там се прекачват пътници за цял свят. Впоследствие преименувах пиесата, защото доста време се чувствах като емигрант в Холандия, докато живях там, и ми се стори по-подходящо.

Следващата пиеса се казва It’s Raining in 7 – „Вали в 7“. „7“ идва от размера 7/8, в който е българският танц ръченица. В Ротердам, където живях над 8 – 9 месеца, много често вали. Докато си седях в стаята една вечер, се заслушах как дъждът капе на перваза на прозореца в много интересен ритъм, който чух като 7/8. Така падаха капчиците, че се чуваше мелодия, която ме опияни. Седнах на пианото и започнах да свиря. Дойде ми тази идея, вдъхновена от капките на дъжда в Ротердам, набързо я записах и впоследствие тя стана една от най-емблематичните за албума.

Следващата пиеса е поредната, посветена на място в Холандия. Тя се казва Rotterdam Rooftop – „Покривът в Ротердам“. Историята е много интересна. Бях с приятели и те ме закараха в една от много високите сгради в центъра. Предложиха ми да изчакам на покрива, докато си свършат работата. Докато гледах тази наистина опияняваща гледка от ротердамския пейзаж, си извадих телефона и записах мелодията, която ми звучеше в главата.

Четвъртата пиеса е озаглавена Transcending. Тя е единствената, в която свиря на пиано в албума. Исках да има една такава, тъй като пианото е инструментът, от който най-много се вдъхновявам. Той винаги е бил моята страст. Дори бих могъл да кажа, че това, което мога да изразя на пиано, е много повече от това, което мога да изразя на кавала, който е основният ми инструмент. Затова пианото ми е любимо.

Когато един приятел чу Triple Tension, ми каза, че това е рокендрол пиесата в албума. Може да е така. Мартин Хафизи свири на барабани, Мишо Иванов – на електрически бас, Митко Горчаков – на клавишни, и аз – на кавал.

Leprechaun‘s Dream – „Мечтата на леприкона“ е следващата пиеса от Places.

И от едно широко разгръщане на балканския ритъм в 9/8, на който ние, българите, играем Дайчово хоро, ще прескочим на друг фолклорен танц в „Ръченица“. В нея поканих Лукас Памингер, който е австриец и когото накарахме да свири в 7/8 българска ръченица.

Eight Sheep – или на български – „Осем овце“, е вдъхновена от Родопите, където съм роден и съм прекарал немалка част от живота си. Това е едно от най-зареждащите места не само в България, но и на света. Енергията, която тази планина носи, въздухът, който дишаме там, всичко, което можем да видим и да докоснем, да усетим там, е изключително вдъхновяващо за мен. На една такава родопска поляна видях овце, преброих осем, започнах случайно да свиря тази мелодия и така се роди пиесата Eight Sheep.

В Sunrise with Zori изцяло разгърнах интереса си към електрониката, електронните звуци, саунддизайна и други такива похвати, които винаги съм се въздържал да използвам. Честно казано, бях резервиран и сега. Тя е единствената в Places с електроника, всичко друго е изцяло акустично. Не знаех колко добре ще се впише, но в крайна сметка си казах, че този албум е мой и мога да си сложа в него каквото реша.

eBuenek е с танца от добруджанската фолклорна област буенек. „eB“ е съкращението за ми бемол в музиката, в който е пиесата. Това бе работното заглавие и остана така.

В последната пиеса от албума ми Places – „Трите пъти“, участват страхотни музиканти. Специален гост е китаристът Мирослав Иванов.

Благодаря на Джаз ФМ за възможността да представя музиката си в ефира на радиото, благодаря на всички, които са замесени в Places, благодаря на всички, които записваха с мен, благодаря на вас, слушателите, които слушахте тази музика. Надявам се да ви е харесала. До скоро!

Places е в разпространителската мрежа в цялата страна и във всички дигитални платформи. Неговата концертна премиера ще бъде на 26 май в Централния военен клуб с музикантите от основния състав на албума – Живко Василев – кавал, Димитър Горчаков – пиано, Михаил Иванов – бас, Борислав Петров – барабани, и със специалното участие на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров.

  • Разказа на Живко Василев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„За албумите от техните създатели“ се излъчва по Джаз ФМ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.