Маги Алексиева – Мей създава Lost & Found с Мирослав Турийски, Тома Кордоли, Кристиан Желев и Младен Димитров

Lost & Found е трети албум на Маги Алексиева – Мей, автор на текстовете. Той е създаден заедно с Мирослав Турийски – пиано и основен автор на композициите, Тома Кордоли – бас и автор на две от композициите, и Кристиян Желев – барабани. Работата по постпродукцията е на Младен Димитров – DJ Mr. Moon. Снимката за корицата е дело на Йоанна Лязова, а визията е на Иван Палейков. Албумът е създаден с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и излезе на 30 април – Международния ден на джаза – през 2021 г. Той може да бъде слушан във всички дигитални платформи и в ефира на Джаз ФМ. Маги Алексиева – Мей представя Lost & Found в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ.

  • Предаването се излъчва в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.

Разказа на Маги Алексиева – Mey можете да чуете чрез бутона „Аудио“ и да прочетете по-долу.

Здравейте, скъпи приятели и слушатели на моето любимо радио Джаз ФМ. Днес имам честта да участвам в предаването „За албумите от техните създатели“ и да играя ролята и на водещ и разказвач, което за мен е удоволствие и чест. Представям албума Lost & Found, изсвирен от Мирослав Турийски на пианото, Тома Кордоли – бас, Кристиан Желев – барабани, а постпродукцията е от моя скъп приятел Младен Димитров – DJ Mr. Moon.

С песента Sidewalk Маги Алексиева – MEY обявява предстоящия си албум Lost and Found: „В такъв момент, освен да сме щастливи, не знам какво ни остава“

Първата песен от албума е озаглавена Sidewalk и има много дълга история. Моето лично посвещение с нея е за близките ми хора и приятели, които се борят до край и никога не се предават. Много я харесвам, тя е една от моите любими композиции – много е изразителна и почеркът й не може да бъде сбъркан. В моя магичен свят това би била може би една от най-собствено усетените ми песни – красива, мелодична и много откровена. Текстът е на английски, много е личен. Той създава илюзията за свят извън всички стереотипи, мнения и измерения. Сякаш каквото и да правим, в борбата си сме винаги сами и всичко зависи от нас. Има и българска версия със заглавието „Самотен повик“ с красив и дълбок текст на Мирослав Турийски.

Open Your Eyes е също моя много любима песен. В нея идеята е дали бихме избрали цветния и положителен поглед върху живота или ще гледаме на него като на сиво ежедневие, което всеки от нас има доста често, особено в тези пандемични времена.

Tête-à-tête е от моите фаворити. Във всеки един мой албум има силно изразена френска нотка. За жалост я изпях на английски език. Много ми се искаше да я изпея на френски, но познанията ми още не са чак толкова задълбочени. Макар и да ви се струва смешно, в главата ми песента си звучи на мой френски, който още не е измислен. Не успях да се преборя с притеснението как бих се представила, ако цялата песен в действителност зазвучи на френски език, но обещавам скоро да запиша и една песен изцяло на френски, а не само с едно заглавие Tête-à-tête.

„Илюзия“ е една от най-положителните песни в албума. Всички сме я преживели июлзията в ума си за човека, за когото сме имали лично усещане. Тази песен е точно за този конкретен момент – илюзията, която умът ни създава като първосигнално чувство.

Anyway ми е също много на сърце, защото създава това деветдесетарско аренби чувство, което много обичам. Аз съм дете на 90-те и много обичам музиката на това десетилетие, когато си говорим за Браян Макнайт, за Destiny’s Child, страшно много артисти има. Тази песен ми напомня на това, особено нейният край, който е в много типично аренби и Браян Макнайт стил. Ние в началото се шегувахме и пробвахме различни неща. Когато чухме записа и резултата, разбрахме, че се е получило нещо наистина страхотно.

Следва моят най-голям фаворит – Rainy Thursday. За мен това е сингълът в този албум. Като текст реших да напиша нещо много положително. Разбира се, ролята на ковид бе огромна. Казах си, че трябва да бъдем по-положителни, по-обнадеждени и исках да напиша нещо по-весело. Метафората е свързана с капките, с дъжда, който отмива тъгата и, естествено, със слънцето, което изгрява и дава нова начало. Песента я записахме в Пловдив. Тогава валеше проливно. С Миро си казахме, че искаме на място в този момент да измислим песен. Бяхме в Стария град, който е толкова красив, може би едно от най-любимите ми места, понякога дори повече и от, както се шегуваме помежду си, Княжество София. Източна Румелия е понякога много прекрасна и особено Старият град на Пловдив е наистина изключителен. Там и записахме Rainy Thursday.

Lost & Found е дело на Тома Кордоли, който освен басист в групата, е и мой верен приятел и съпруг. Така че се надявам да ви хареса. Тя е една от моите най-мили песни, отново с френска нотка, защото композиторът е французин, южнофранцузин, да бъдем по-точни. В песента има джазова форма, въртят се едни и същи дялове, но богатият хармоничен език непрестанно създава усещането за развитие. Тук е моментът да благодаря на Национален фонд „Култура“, благодарение на който албумът съществува. Това са хората, които помогнаха албумът да стане реалност. Фондът подкрепи освен мен и много други млади хора – музиканти, артисти, които творят и в момента има изключително развитие на музикалната сцена. Смятам, че това ще продължава и нещата само могат да вървят в по-добра и възходяща посока.

Следващата песен е Barefoot – много богат хармоничен език, много интересна мелодична линия. Тук вероятно тези от вас, които познават моето творчество, ще забележат, че не съм писала аз мелодичната линия. Тя е на Мирослав Турийски, затова е и толкова гениална. Едно е певец да измисли кантото, а друго е инструменталист да го измисли, а певец да го изпее. Смятам, че това е много ценно. Една изключителна композиция, много добре измислена и структурирана, много красив мелодичен и хармоничен език. Знаете, че Мирослав Турийски работи с прекрасната Мирослава Кацарова, която е в екипа на Джаз ФМ. Тя има един албум – My Cinemа, в който тази песен присъства със заглавието „Метаморфоза на облаци“. Мисля, че е изключителна песен, много интересно звучи на български език, а Мира е много талантлива в текстовете и изразността й е богата. Можете да чуете и нейния вариант, който е просто страхотен.

Следва City Sleeps.

Предаването наближава към своя край. Никак не ми се иска, много ми харесва да имам роля и на водещ, особено в моето най-любимо радио – Джаз ФМ. За мен бе изключително удоволствие. Чухте новия ми албум Lost & Found, който е във всички платформи и можете да го чуете навсякъде. Надявам се това лято да имам възможността да го представя на живо на много места. Вече имам дати, надявам се те да станат реалност и най-вече да сме здрави, разбира се.

Завършваме с песента Dandelion („Глухарче“). Промених изговарянето на думата, тъй като не ми се връзва на музикалния език и изразност. Тази много красива песен носи брит рок привкус. Тя не е създадена специално за албума, а е написана от Мирослав Туриийски преди много време. Един ден ми предложи да я запишем, но ме предупреди, че е много рок. „Мире, аз обожавам рока, с рок съм закърмена.“ – отговорих. Получи се страхотно. Песента я има и на български език и се надявам да издадем и тази версия.

Обичам ви и помнете: „И след всичко – музиката само.“