Blu Nea – Невен Петрова и Александър Куманов, с дебютен албум – Christmas in Trio, записан с Михаил Иванов – Мишо
Снимка: Светослав Николов

Blu Nea – Невен Петрова и Александър Куманов, с дебютен албум – Christmas in Trio, записан с Михаил Иванов – Мишо

Невен Петрова – вокал, и Александър Куманов – аранжименти и китара, от години музицират заедно в дуото Blu Nea. През 2021 г. те издадоха дебютен албум – Christmas in Trio, записан с басиста Михаил Иванов, и го представят в „За албумите от техните създатели“ по Джаз ФМ.

  • Предаването се излъчва на 29 декември от 19 ч. с повторение на 1 януари от 14 ч.

Снимка: Светослав Николов

Александър Куманов: Вече 10 – 15 години работим заедно. Предимно свиря на китара, но понякога аранжирам и композирам.

Снимка: Светослав Николов

Невен Петрова: Предимно пея, не свиря на китара, но Сашо пее доста добре и често му прехвърлям микрофона. Аз съм човекът с идеите, чисто вокално, и го затрупвам с музикални задачи. Албумът е озаглавен Christmas in Trio, защото дуетът, в който сме с Александър Куманов, има специален гост – контрабасистът Михаил Иванов. Това е чудесно допълнение към звука ни – акустичен, джази, топъл, на места меланхоличен, на места изключително изпълнен с радост щастие и емоции, които да вдъхновяват за хубав живот.

Снимка: Светослав Николов

Александър Куманов: Казахме си, че коледните песни са конкретен тематичен жанров музикален материал, свирим ги всяка година, защо да не им направим наш прочит. Те са неизменна част от музикалния фон от началото на декември до Новата година. Тези добре познати песни и пиеси решихме, че трябва да звучат по различен начин – те са джазови пиеси и ще ги направим така.

Снимка: Светослав Николов

Невен Петрова: Джаз музиката трябва да се записва едновременно. Енергията, която се завихря между музикантите, се случва сега и е неповторима. Общото музициране, общата мисъл, общата честота, на която вибрират всички, е толкова ясно изразена и толкова сплотяваща, че не са необходими повторения. Най-хубавите записи са от живи изпълнения заедно.

Снимка: Светослав Николов

Александър Куманов: Направихме подбор на пиесите и направихме общи аранжименти, като се разбрахме кой кога ще импровизира. Като седнахме, започнаха да се получават и променят и настроението, и темпото. Записахме ги доста притеснени във времето, което ни направи мобилизирани и концентрирани. Така състоянията се получиха компактни и сплотени. Затова ги направихме с най-много два тейка и избрахме единия от тях. Те са с усещането е, че музиката е записана тук и сега и това е едно нещо.

Снимка: Светослав Николов

Невен Петрова: Направихме видео, което да се излъчва като концерт в онлайн платформите. Във видео материала са само първите тейкове. Налагаше ни се да правим почивки спрямо изискванията на онлайн платформите и тогава се пробвахме с тези втори пъти, но не всички пиеси имат такива. Ние сме джаз музиканти, няма смисъл да го правим. Целия аудио и видео материал сме предоставили на студенти за тяхното обучение. Това е чест и удоволствие за нас самите. Така поколения напред се запознават с този стил и с джазовия прочит на детски коледни песни. Тази част от създаването на този продукт е изключително важна като артисти с опит.

Снимка: Светослав Николов

Александър Куманов: Идеята бе да направим пиесите нетипично различно. Затова провокативно сме променили ритъма и усещането за тях, като сме вкарали в някои от латино и бразилска звучност. Коледа си е световен празник – навсякъде се празнува и тези песни звучат навсякъде.

Снимка: Светослав Николов


Невен Петрова: Както каза твоят приятел Андрей – това не са коледни песни, това си е джаз.

Снимка: Светослав Николов

Александър Куманов: Първата пиеса е много известна – песента за шейната. Нейните версии винаги звънят с настойчиви звънчета и хората са с настроение все едно минават край коледния базар. При нас се получи по-различно, защото си звучи като късно нощно заведение – суинг, който е точно по наш вкус. Това най-много ми хареса.

Александър Куманов: Let It Snow е един от най-известните джаз стандарти на Джул Стайн, написан през 1946 г., който е част от репертоара на всеки американски певец с коледен албум. Решихме да звучи по-ретро, все едно е написана през 1920 г., аха да добавим и банджо, но решихме да не го правим.

Невен Петрова: Let It Snow е изключително хубава пиеса. В един момент всеки от нас има нужда от тази бавно разстилаща се белота през зимата. Опияняващо е да гледаш как звездите падат като малки перца, които плуват във въздуха и се приземяват и всичко побелява. Let It Snow е и пожелание за чистота в природата, по улиците, в къщите, но и в нас самите. Период, в който можем да се обърнем към себе си, да си направим оценка на това какви сме, какво искаме, как искаме да ни се случи. И винаги една такава мисъл завършва оптимистично за бъдещите дни.

Александър Куманов: Let It Snow в голяма степен корелира с Let It Be – трябва да бъде така. Зимата без сняг не е истинска, от това идва усещането за традиция, за хармония при заваляването на снега. Всеки очаква по Коледа да завали сняг.

Невен Петрова: Разстилат се уют и топлина.

Александър Куманов: Следва още един джаз стандарт от това време – на Франк Лесър.

Невен Петрова: Като вокалист изключително много обичам да експериментирам, не само със суинг и боса нова, но и с други стилове. От дете обичам да слушам рок, поп , блус и българска музика. What Are You Doing New Year’s Eve реших, че трябва да направим като блус балада, с леки завлачвания в изпяването, с тежестта, която носи блусът – не емоциолна, а на самата музика. Върви секси. На тази песен си позволявам да изпея върса. Повечето джаз стандарти са от мюзикъл и имат предистория, която подготвя слушателя за музикалната тема, един лек разговор преди изпяването на основните думи. What Are You Doing New Year’s Eve е точно това – един кратък разказ, защо ще изпея тази пиеса точно по този начин.

Александър Куманов: Санта Клаус обикаля целия свят, не само където е еленът Рудолф. Изведнъж ни дойде идеята че, Santa Claus Is Coming to Town е песен, която се пее и в латиноговорящия свят, който е огромен. Решихме да я направим като румба. Получи се забавно и провокативно. Този ритъм е различен от традиционното изпълнение на тази песен. Много съм доволен от този вариант. Той се получи от първия тейк. Наскоро направихме програмата на живо с по-разширен състав. В изпълнението на тази песен отидохме към салса и стана голяма веселба. Но това си е коледната песен за този, който ни наблюдава и знае какво да сложи в чорапите.

Невен Петрова: Баща ми не е по професия музикант, но до скоро свиреше на китара и на тромпет, а майка ми му припяваше. Той много обича да танцува и обича да танцува с майка. Пуснах му песента и на петата секунда бе станал и с танцова стъпка отиваше да измъкне майка ми от дивана. Това е най-танцувалната песен от албума. Доста хора не очакват този аранжимент. Това е изцяло идея на Александър Куманов.

Александър Куманов: Дааа, хубави неща.

Невен Петрова: Тук преди известно време казах, че с Коледа не сме в изключително приятелство. Навремето празнувахме Дядо Мраз и всички песнички за него ми бяха любими. След това реших, че дълго време ще пътувам в чужбина и в голяма част от него Сашо Куманов бе с мен. В английскоговорящите страни особено много държат на Коледа. Пели сме с часове само коледни песни. На първия немски коледен базар в София имах удоволствието да пея немски коледни кароли. Научих около 20-ина и все още им помня текстовете. Тези коледни песни ми бяха поомръзнали, докато не дойде идеята за албума. Изведнъж цялата ситуация покрай пандемията и затварянето на границите ме накара да се замисля кои са хората, на които искам да звънна в този момент от годината, макар да не сме се чували и виждали месеци наред. Това е за мен Коледа – човек да се прибере, да заключи вратата и да си каже: идват прекрасни празници, искам да се чуя и да се видя с тези хора. Пожелавам на всички да има на кого да се обадят, при кого да отидат, при кого да се сгушат, с кого да си кажат „Наздраве!“ и с кого да споделят вярата си в простичкия факт, че наистина най-доброто все още предстои.

Александър Куманов: Have Yourself a Merry Little Christmas е много грабваща балада. Винаги, когато я слушам, тя ме вълнува, защото е лично послание. Тя е пожелание за близък, с когото може би няма да си заедно на Коледа поради ред причини. Пожеланието в нея е много грабващо. То е изпълнено с обич. И тъй като и това е джаз стандарт, изпълняван от десетки и стотици знаменити изпълнители, решихме да го направим в този по-акустичен и камерен вариант. Мисля, че посланието ще достигне до хората, които ще се заслушат в нея и ще я преживят.

Невен Петрова: Позволихме си да я изпълним като умерена суинг балада и да се опитаме като музиканти да привнесем и елементи от поп музиката. Това се чува особено във втората част на песента.

Александър Куманов: При мен Коледа е свързана винаги с приповдигнато настроение в моя личен план – идват внуците ми и става голяма веселба. Но тази песен специално не изразява това. Подходили сме по-артистично, леко алиенирано от поначало въодушевлението и превъзбудата от голямата навалица около коледното дърво. Коледа и Нова година са различни празници. На Нова година всички излизат и празнуват общо начало, излизат на площада, събират се в големи заведения и се веселят, докато Коледа има по-интимен характер. Това бе основната идея, която искахме да въплътим в нашата представа за песните – да ги представим като нещо, което човек ще слуша и ще си спомня каква е била Коледа. Ще си пусне песента и ще си каже, че тя е коледна, но ми говори и за други неща – за мои вечери с някой или сам…

Невен Петрова: За следващата пиеса Сашо каза „Не!“, когато я предложих. Казах му, че имам идея за тази песен: „Нали не смяташ, че ще я пея весело и ще подрънквам със звънчета. Искам нещо по-различно!“ Сашо започна да свири фънк. И пак: „Чакай, Сашо, не това! Много ми се иска да звучи….“ (Запява). Така тази песен се сдоби с боса нова аранжимент, с усещане за Коледа в Бразилия, където няма сняг и Санта Клаус е по-леко облечен.

 

Александър Куманов: За първи път я пуснах в работен вариант на приятел, който ми бе на гости. Като чу, каза: „Е, така вече ми харесва Jingle Bells.“ Казах си, че щом имаме тази оценка, значи нещата са добри. Невен даже има коледни песни на гръцки. Казах й, че няма да вкарваме други, и Feliz Navidad няма да вкарваме, нека се придържаме към джазови теми. Исках да има и малко рокендрол в целия албум. Още от 50-те години Коледа се експлоатира от масовата култура в САЩ и става част от забавлението. Тя вече няма този интимен семеен звук, както е в немските коледни песни. В САЩ през втората половина на ХХ в. се смесват усещането за Коледа с рок културата и започва да звучи Rock Around the Clock или Around the Christmas Tree. В начина, по който ние правим песните, има груув, звучи като суинг.

Невен Петрова: Ако нещо може да ме откаже от празнуването на Коледаq особено когато съм далеч от родителите си и сестра си, може би е точно тази песен на Carpenters. Merry Christmas, Darling е с изключително силен текст. Всеки има такава история в живота си на онази любов, която е изключително силна, но е или неосъществена или непродължена. При мен беше прекрасна, неповторима, неописуема, но с край, който не е в моята дълбока старост. Пътуванията в чужбина са ме държали в доста по-изолирана среда. Празнувала съм с хората, с които съм работила, които са били на място, но в определени часове оставах сама. И Merry Christmas, Darling винаги ми е звучала в тази част от годината и винаги ме е разплаквала. Едвам удържам сълзите си дори да съм на сцената. Неосъществяването на това да бъда с човека, с когото бих искала да бъда в този празник ме е държало далеч от Коледа. Но пък и тя бе повод за цялото случване на коледните песни, на коледните записи, на коледното видео. Изключително много харесвам тази песен. Тя ме вълнува многопластово. Самият процес на украсяване на къщата и на елхата, паленето на свещи, ароматите, миризмата на храна дават все пак някаква надежда. Любовта не трябва да е силно егоистична и жестока, дори да е неосъществена. В тази песен е така – щастливо приемане на нещата такива, каквито са, отпускане и наслаждаване на живота, че го имаме и че го живеем точно тук и сега. Изключително много я обичам. Независимо, че на видеото изглеждам усмихната, вътре в себе си треперех цялата – толкова бях развълнувана, когато я изпълнявах. И съм изключително развълнувана всеки път, когато я пея. Изключително много обичам тази песен. Merry Christmas, Darling – Carpenters – една от най-великите песни за мен.

 

 

Невен Петрова: Песните в албума ги избрахме много бързо. Имах идея за тях. Редът на песните още от самото начало е такъв, какъвто е в албума, защото обичам да предавам цялостни послания чрез текста. Имахме няколко неща, които искахме да направим, но бяха в повече и като време, и като бройка песни. Избрахме ги сравнително лесно от многото. За най-популярните сред тях искахме да покажем нашето виждане за звученето им и да предадем нашия прочит, а другите, които не са толкова известни, са ни любими. Ако имахме още мъничко време може би щяхме да сложим и The Christmas Waltz, което е изключителен джаз стандарт, но тук заложихме на It’s the Most Wonderful Time of the Year. След Нова година си казваш: „Ох, каква прекрасна седмица беше! Имаше много приятни неща!“ И вкусна храна, и много усмивки, хубава енергия, много забава, приятна музика, добри пиетета, прекрасен период от годината, който си струва да бъде изживян. Това е празник на хубавия живот!

Александър Куманов: Това е опитът за валс в албума, тъй като другите са предимно боса нова, латино, болеро, суинг, балади. Решихме, че трябва да има и един валс, тъй като това е коледното настроение с танците и веселието, с приповдигнатото усещане и настроение.

Александър Куманов: Неочаквано 2021 г. се оказа ползотворна, тъй като имахме време да се концентрираме върху „домашна работа“. Свирехме и учихме много, имахме допълнителни натоварвания, цялото лято бе турне. 2021 г. бе добра година. Имахме добри вести. Спечелихме два проекта, които ни натоварват със задачата да издадем два албума през следващата година. И двата проекта са много интересни жанрово. Единият е познатото от 10 години любимо „Ретро блу“.

Невен Петрова: Обещах си, че ще направя албум за 10-атата годишнина. Това е хубавото на 2021 г. – че имахме време да се подготвим, да употребим социалните мрежи, за да се свържем с много хора. Точно чрез Фейсбук и Месинджър превърнахме лятото в натоварено с много път, много шофиране, много неспане, но с изключително много концерти, емоции, срещи с нови хора и създаване на нови аранжименти на пиеси, които пеем отдавна, с учене на нови песни, включително поп песни, които правим с джазов прочит. С удоволствие видяхме имената си между бенефициентите с финансирани проекти. Срещнахме съпричастността и готовността на колеги музиканти да участват в тези проекти, да вкарат себе си, емоциите си и майсторството си на инструментите в тях. Имахме и възможността да представим този албум, за който говорим толкова време, започнал по-скоро като студентски проект. Една прекрасна година и доста по-различна от 2020! Доста по оптимистична, доста по-щастлива, доста повече прекарана заедно с много хора – съмишленици, познати и непознати. Много хубава година и с много хубав заряд за следващата.

Александър Куманов: С обещание за добра следваща година също.

Невен Петрова: Много хубави дни, ако се върнем назад.

Александър Куманов: Другият проект е доста амбициозен – предстоят записи с щрайх трио пак на джаз стандарти и няколко авторски песни.

Невен Петрова: Сега ме караш да кажа, че и в албума на „Ретро блу“ ще има поне една авторска композиция. Между мен и Сашо има обща черта – избор на нетрадиционност в звученето. Обикновено щрайхът, като е в малка формация, е струнен квартет. На нас обаче пак като че ли триото ни харесва като формация и заложихме на контрабас, цигулка и чело. И той и аз.

Александър Куманов: Ще стане доста интересен запис. Направихме пилотно свирене с някои от готовите аранжименти и се получи доста добре. Обнадеждени сме и сме мотивирани.

Невен Петрова: Колегите музиканти са надъхани да свирят. И много ни се иска, след като приключим с тези проекти с голяма благодарност за помощта от Национален фонд „Култура“, без да бъдем притискани във времето да се обърнем към съвместния ни авторски албум. Тук Александър Куманов е с по-голям процент авторство, а аз се намесвам по-смело в текстовете и в кантото, което трябва да изпея. Имаме планове за 2023 г. и трябва да направим 2022 г. още по-хубава! То от нас си зависи.

Александър Куманов: И желаем това на всички на слушателите на любимото ни Джаз ФМ!

Невен Петрова: Точно така! Албумът завършва с бонус трак – Snowfall. Бонус не толкова за тези, които ще слушат, колкото за нас самите. Тази пиеса открих случайно в The Christmas Songbook, защото исках да направя нещо, което никога не съм пяла и е непознато. Просто отворих на тази страница.

Александър Куманов: Тя не е коледна, а зимна песен и е направо фантазия. Още първия път като я чух, си казах, че го правим. Наш приятел, който слуша представянето ни в столичен клуб, каза, че му звучи като „Забриски поинт“.

Невен Петрова: Бях се приготвила доста да търся. Бях застанала до пианото да свиря мелодиите. Първо отворих на тези песен. Просто я погледнах, видях текста и вече ми зазвуча в главата. Не ми се получи въобще на репетицията като настроение и като усещане за самата песен. Много държах на нея. Вече много ни притискаше времето – трябваше да освободим студиото и хората, които се занимаваха със записа. Камерата е само една в помещението, в което записвахме. И се полчи толкова психеделично, толкова хипарски и различно от настроението на Коледа, че бе изненада и за нас самите. За мен тя е втората изключително лична и изразяваща ме в албума. Нощна ми е, магическа. Решението на видеорежисьора да я пусне първо в повече черно-бял вариант като видео ме наведе на мисълта, че и в най-дълбокия мрак някъде там има нещо, което блещука и ти никога не си изгубен, никога не си сам.

Александър Куманов: И тъй като решихме Коледата да е интимно предадена, задушевно и джази, така се подредиха като проекция нещата, че последната пиеса кореспондира с втората – Let It Snow, с внушението, което създава към нейния отворен и леко лековат и приповдигнат тонус. Така Snowfall ни кара да се замислим за природата, за света около нас, за човека, който често е сам и съзерцава.

 

Целия разказ на музикантите можете да чуете в плейъра по-горе.

Ключови думи:
@