Президентът с готовност за вето върху актуализирането на бюджета
Снимка: Ладислав Цветков, архив
Снимка: Ладислав Цветков

Президентът с готовност за вето върху актуализирането на бюджета

"Склонен съм, но ще изчакам дебатите", каза Плевнелиев на въпрос дали ще използва правомощията си"Test"test "ен_тест"

Росен Плевнелиев има готовност да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет. В интервю пред bTV държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, защото все още има много въпроси, които остават без отговор.

Ето част от думите на президента:

- Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си.

- Тоест, вие сте склонен да наложите вето?

- Склонен съм, но ще изчакам дебатите.

- Да не стане така, че депутатите да излязат в лятна ваканция?

- Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено.

- Добре, ако вие наложите вето, ще има нови дебати в парламента и може би господин Сидеров ще бъде принуден да гласува директно за първи път, не за кворум, а заедно с ДПС.

- Аз не участвам в подобни сценарии. Аз налагам вето само с аргументи. Това е моята принципна позиция.

Очаквания и реакции

Съмненията за евентуално президентско вето над "ремонтирания" държавен бюджет предизвика редица политически и икономически реакции. След среща помежду си премиерът и лидерът на ДПС подчертаха, че с едно такова действие Росен Плевнелиев ще стане първият български президент спрял закон за бюджет или за актуализация на бюджет. Докато Пламен Орешарски коментира, че вето е малко вероятен сценарий, Лютви Местан увери, че и да има такова развитие на нещата, то няма да спре волята на управляващите.

Икономическата реакция дойде в лицето както на финансовия министър, така и на председателя на БСК. Според Петър Чобанов хипотетично вето би било "много сериозна намеса в политиката на правителството". Божидар Данев пък коментира, че Плевнелиев би действал по-скоро политически с такова едно решение и призова той да остави икономиката да работи.

Ключови думи:
@