Васил Спасов с видео към Piece for Peace: одухотворени, човек и природа сме в единение. Възхитени от чудесата на света, осъзнаваме собствената ценност

Васил Спасов с видео към Piece for Peace: одухотворени, човек и природа сме в единение. Възхитени от чудесата на света, осъзнаваме собствената ценност

Одухотворени, хората и природата сме в единение във видеото към пиесата Piece for Peace на пианиста Васил Спасов. Деветминутната композиция вече има визия, реализирана по проект към Национален фонд „Култура“. Видеото изпълнява важна роля в труден момент – подкрепя вярата в силата на човешкия дух, дава образ на красотата ни като част от девствената природа. Кадри от записа на пиесата в студиото се редуват с картини-усещания. Слушаме музиката и дишаме чистотата на планинския въздух, втурваме се в бурния неуморен безспирен поток на живота, политаме в стремежите с ятата птици, реем се в небето свободни, устремени, единни. Радваме се, че всичко това го има, пожелаваме да го опазим чисто.

Пиесата Piece for Peace обявява албум на Васил Спасов квартет: мирът е естественото състояние на човешката душа

В лицето на устойчивата фраза „боря се за мир“, с пиесата на Васил Спасов Piece for Peace осъзнаваш, че трябва да се оставим мирът да ни завладее. Защото да сме в мир със себе си и със света около нас е естественото състояние на човешката душа. „Чрез начина, по който ние се чувстваме, ми се иска да накараме хората да почувстват това състояние на мир. Той е усещане, което във всеки някак, като му мине през системите, вече е на всички нива. Това са моменти. Ако те продължат поне колкото е дълга пиесата – 9 минути, то това са 9 минути подарък.“ – каза Васил Спасов в интервю по Джаз ФМ.

Васил Спасов създава пиесата Piece for Peace, за да смекчи обострената емоционалност, лекувайки раните. Написаната от него музика е и тяхна в грижовното й поднасяне на публиката – с пианиста свирят Димитър Льолев – саксофон, Михаил Иванов – контрабас, Атанас Попов – барабани. Дар божествен, те са приносителите на звуци в космическа хармония. Травмирани, заслепени, връзката ни с по-голямото цяло изчезва от поглед, докато не се появи творба като тази, която да я визуализира.

„Имам изключителен афинитет към съчетанието на картина и музика. Неслучайно в младите си години се насочих към Berklee College of Music не да уча джаз, а филмова музика. Това, което намерих като съчетание там, бе перфектният вариант, защото се получи цялостно покритие на всичките ми интереси в музиката.“ – разказва в интервю по Джаз ФМ Васил Спасов.

След това той развива интереса си към киното. През 2006 г. създава късометражен филм с Ицко Финци, за който пише сценария и музиката, а също го и режисира. „Всичко това е ритъм, който трябва да се постигне – това, което дава съчетанието в киното между музика, поезия, кинематография. Въздействието е много гъделичкащо артиста. Специално в този клип може да се усети какво ми е на мен на душичката и да се предаде на слушателите и на зрителите.“ – казва за себеразкриването на твореца чрез изкуството Васил Спасов.

Възхищаваме се на чудесата в света около нас, а за (значимостта на) собствената ценност сме често незрящи. Артистът усеща тази липса и я запълва. „В съчетанието на видео и музика не съм се старал да правя нищо по-различно от това, което чувствам, от духовното ми състояние или от това, което искам да бъде. В момента, в който създаваме нещо, ние го чувстваме, минаваме през абсолютно същите духовни състояния, които чувствителният зрител и слушател ще усети. Затова сме се подпечатали под него – защото там сме ние. Това е най-красивото нещо, когато създаваш собствена авторска продукция.“ – описва съзиданието в творческия процес Васил Спасов. В пътя, подчертава той, има много труд и себеотдаденост. Те изграждат.

Тази седмица ни предстои поредна среща с музиката на Васил Спасов в проекта PortraitNO Trio за онлайн концерти от галерия Portrait. На воденото от пианиста трио с басиста Михаил Иванов и барабаниста Атанас Попов гост солист този път е саксофонистът Владимир Кърпаров. Васил Спасов подготвя програма със свои композиции, писани така, че да прилягат на госта. „Той живее в Германия, но всички познават Владимир Кърпаров като голям наш саксофонист. Имал съм щастието да работя с него в много проекти Нямах съмнение кой да бъде музикантът, когото да поканя на нашия последен концерт.“ – казва Васко Спасов. Концертът ще се излъчи на живо на 3 април, в събота, от 19:30 ч. от галерия Portrait на Фейсбук страницата на столичното пространство за култура, а след това ще бъде публикуван в Ютюб канала му. Проектът за поредицата концерти е с финансиране от Национален фонд „Култура“.

  • Интервюто с Васил Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: стоп кадър от видеото към Piece for Peace.