С музика и текстове, дошли право от сърцето, блус рок песните на Миро Найденов бенд слушаме премиерно в „Остров на музиката“ тази седмица

С музика и текстове, дошли право от сърцето, блус рок песните на Миро Найденов бенд слушаме премиерно в „Остров на музиката“ тази седмица

Своите оригинални песни, с музика и текстове, дошли право от сърцето, ще представи за първи път Мирослав Найденов със своя бенд в цикъла „Остров на музиката“ тази седмица. Събитието е на 28 юли от 19:30 ч. на Лятната естрада в Борисова градина. Входът е свободен. Организатор е Общински културен институт Дом на културата „Средец“, а Джаз ФМ е медиен партньор. Деветте концерта са част от Лятната културна програма на Столична община.

„Публиката за първи път ще чуе част от новото творчество на групата ни. Нашите блус рок песни идват от сърцето. Ще ги изсвирим с голямо желание, ще има много импровизации.“ – представи звученето на програмата и описа нагласата на музикантите в навечерието на събитието Мирослав Найденов в интервю по Джаз ФМ.

Изворът на вдъхновението е от неговата най-ранна любов към блус музиката. През годините той свири и рок и поп, но обединяващото звено остава блусът. „Това е музиката, която най-много обичам. Опитали сме се да направим нещо по-различно - блус, примесен с рок.“ – разказа за стила на групата Миро Найденов.

На преден план в песните им са интересните и запомнящи се мелодии, които моментално привличат публиката. Те изискват големи умения от музикантите, които свирят с удоволствие и лекота. И това чувство се предава на слушателите. „Връщам се към мелодията и натуралния звук, поизгубени в последните години на компютърно създаване на музика. Ако човек прекалено разчита на техниката – и като апаратура, и като начин на свирене, може да се изгуби в този океан от ноти и да пренебрегне мелодията, която за мен е нещо много важно.“ – посочва Миро Найденов.

Дошла от душата, музиката е за душите на публиката. Текстовете са за мечтите, за изгубването им в пътя, за завръщането към тях и сбъдването им, за живота, който се води в посоката на смисъла и любовта. И те идват от сърцето на автора, от неговия личен опит и житейски преживявания в опознаването на света и личностното развитие. „Текстовете са свързани с това, през което съм преминал. В тях се излива животът ми. Някои са по-тъмни – свързаните с времето, в което живеем и не най-добрите неща, които ни се случват, с това, че хората се изгубват, със социалните проблеми. Имаме и весели текстове – един от тях, например, е свързан с композирането на музиката, как е протекъл един ден с бандата.“ – разкрива в аванс Миро Найденов.

В групата са още барабанистът Веско Цветанов, с който музикантът работи отдавна: „Той е много добро момче, приятел, човек на когото винаги мога да разчитам и с когото сме близки по въпросите за живота и за музиката.“ Басиста Владислав Мирчев той открива на клубната сцена в София. „Забелязах Влади на джемове. Доста отдавна съм хвърлил око и съм си мислел, че при нов проект бих го поканил да свири с мен. Ето, че дойде времето да направим нещо. Той също харесва и джаза, и рок музиката. Аз съм много щастлив, защото е много добро момче и макар че е от младото поколение, е улегнал. Изключително ми е приятно! Като се видим само и видя усмивката му, това ме предразполага към музициране.“ – сподели Мирослав Найденов. Четвъртият член на групата е Явор Намлиев. Миро Найденов отдавна свири с баща му – пианиста Христо Намлиев. „Явор е носител на същите качества и на същия този дух на баща си. Много добре се вписва в групата, доста добре подхвана идеите, рифовете и китарните партии, доста добре дооформи нещата хармонически в групата.“ – разказа за него лидерът на формацията.

  • Интервюто с Мирослав Найденов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.