От „Банско джаз фестивал“ VII: Теодора Енаке свързва светове, фестивалът създаде нови възможности за следващото си издание

От „Банско джаз фестивал“ VII: Теодора Енаке свързва светове, фестивалът създаде нови възможности за следващото си издание

Най-дългото издание на „Банско джаз фестивал“, което в изминалите дни ни предложи богатство от преживявания, вече е в историята. Събитието беше закрито с изяви на два от най-докосващите гласове на Румъния и България – Теодора Енаке и Хилда Казасян. В своя концерт, наречен Sound of the Root, румънската вокалистка събра три необятни свята – този на джаза, класическата музика и фолклора.


Снимка: Светослав Николов

Теодора Енаке ни показа какво означава отговорност към таланта. Тя използва своя глас, за да ни вдъхнови за любов, да ни призове да търсим красотата в света и да я създаваме, да ни устреми в порив към свобода. Нейният концерт бе силно духовно изживяване, което плени публиката, отпечата се в душите и остана в сърцата. След като слезе от сцената, тя прегърна своя скъп приятел Теодосий Спасов и даде интервю за Джаз ФМ, след което подписа диска.


Снимка: Светослав Николов

Теодора Енаке свързва светове
Интервю

Гласът Ви носи в нашия свят любов и красота. Благодаря! Вашата музика създава това вълшебство. Каква е целта Ви като артист?
Моята авторска музика и музикалната ми кариера са музикално и духовно пътешествие. Те са задълбочено търсене на моята същност. Това не е музика за забавление. Моята цел на първо място е да намеря мира в себе си и да открия душата си. От там нататък – да общувам чрез музиката, чрез звука, за да мога да предам на хората това, което откривам в мен. Това е моята цел, моята задача, а също така – и моята радост.

Да се свържем със себе си и с хората около нас.
Да, ние сме много различни, идваме от различни краища на света, имаме различни образование, религия, ограничения. Но музиката може да свърже всички тези различия като ритуал. Това не се случва през цялото време, а само понякога. Тогава времето спира. Тогава всичките ни различия и ограничения изчезват и ставаме едно. Звукът може да постигне това. Затова обичам да казвам, че свързвам светове.

Вие сериозно се интересувате от наследството. Това, което казахте току-що обяснява Вашия интерес. Традицията идва от миналото в настоящето и след това чрез нас продължава в бъдещето. Как я осмисляте, как тя свръзва времето и хората?
Ако погледнем дърветата, колкото са по-големи корените им, толкова по-високи са те. За мен това е традицията – място, на което да се излекуваш. Тя не е само история и памет, ние можем да я извикаме в себе си и да я задържим, за да е в музиката ни, в живота ни. Тя е жизнен сок. Можем да я вземем и да полетим. Благодарение на корените.


Снимка: Светослав Николов

Имате брат – българин, който е толкова скъп на сърцето Ви.
Да, Теодосий Спасов.

Как се срещнахте и какво направихте заедно, което Ви е особено специално?
Тази история ми е много скъпа. Преди много години бях на в Джаз фестивала в Любляна, бяха ме поканили да изнеса концерт. Не познавах Теодосий, но го чух с Мину Синелу. Слушах ги заедно двамата, но осъзнах, че той е специален, защото има нещо необикновено в него. Сърцето ми се разтуптя, веднага си казах, че искам да пея с него. А не знаех абсолютно нищо за него. Така че посях това семенце в градината на моите желания. Година по-късно ме поканиха на фестивал в България. Директорът ми се обади, а аз му казах, че искам да пея с един музикант, много добър, българин – Теодосий Спасов. Той веднага се съгласи: „Ще го направим.“ След няколко месеца бях в репетиционната с Теодосий и неговия бенд. И мечтата ми се сбъдна!


Теодора Енаке се подписа на Стената на славата на фестивала. Снимка: Светослав Николов

В последния концерт от фестивала Хилда Казасян ни поведе на емоционално пътешествие с най-красивите теми от български филми в програмата си „Да послушаме кино“, която тя представи заедно с джаз квартет и Плевенската филхармония, дирижирана от Борислав Йоцов. Специални гости на събитието бяха Теодосий Спасов и Петър Салчев.


Снимка: Светослав Николов

Тази година екипът на Джаз ФМ си тръгва от Банско с много хубави спомени, които ще останат завинаги в сърцата ни и които ни карат да очакваме следващото издание на „Банско джаз фестивал“ с особено нетърпение. Музикалният форум беше посветен на приемствеността и продължението на традицията. Това бе есественото развитие след раздялата със създателя на фестивала – д-р Емил Илиев. Тазгодишното издание на „Банско джаз фестивал“ успя да надгради постигнатото през изминалите години и да разшири възможностите за пълноценно преживяване. Освен традиционните концерти на площада в града, за първи път беше създадена сцена за млади таланти в парка на Банско, а сред съпътстващите събития бяха и много активности, включващи участието на деца и техните родители. Ето каква торта направиха те:

Снимка: Bansko.bg

Освен традиционния базар тази година имаше и Алея на занаятите, представена от Регионална занаятчийска камара – Банско, учредена само преди няколко месеца. Своите произведения там показаха майстори от цялата страна.


Снимка: Владислав Мирчев

Фестивалът премина успешно, на много високо ниво и с великолепна организация, продължавайки да обогатява средата ни с музика и да я променя. Той също така приобщава: много от концертите бяха излъчвани на живо онлайн на Фейсбук страницата на фестивала, на която събитията бяха активно комуникирани. Накрая на „Банско джаз фестивал“ нашият екип направи обобщаващ разговор с Илияна Щерева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Фестивалите в България“ и със Стефания Темелкова, която е член на Управителния съвет на Асоциацията и преподавател в НБУ. Те посочват ролята на Община Банско не само като организатор, но и като партньор в осъществяването на тазгодишния „Банско джаз фестивал“.


Вики Алмазиду на саундчек, снимка: Светослав Николов

„Последната седмица беше празник, защото видяхме реализацията на това, което бяхме планирали и това, което искахме да направим. Предходните два месеца бяха безсънни, но едновременно с това – пълни с енергия и ентусиазъм да се случи фестивалът и това беше основната ни цел – той да стане по начин, по който сме го видели, и да надградим това, което е било досега.“ – разказва Илияна Щерева, а Стефания Темелкова допълва: „Може да прозвучи нескромно, но всичко това създава фестивална култура в Банско, което беше основна наша цел и желание да нямаме само затворения, капсулиран фестивал във вечерите, а той да бъде през целия ден и тези осем фестивални дни да бъдат пълноценни и пълнокръвни.“


След саундчека – интервю с музикантите от Human Touch, снимка: Владислав Мирчев

През цялото време въпреки своя мащаб „Банско джаз фестивал“ протичаше гладко и с лекота. „Нашата Асоциация има точно такава цел – да подпомага различни фестивали и специални събития с експертизата, която имаме, с опита, който имаме, и с това да направим невидима за публиката организацията и да предложим едно приятно, лежерно преживяване с наслада и любов. “ – разкрива Стефания Темелкова, а Илияна Щерева подчертава, че вършат работата си „със сърце и с удоволствие“, влагайки много от себе си.

Генчо Въртовски остана да свири в нощен клуб в Банско, след като изведе на фестивалната сцена още първата вечер своя Old Gold Band. Снимка: Светослав Николов

След толкова много положен труд неминуемо идва моментът на удоволетворението. Илияна Щерева го свързва с възможността да инициират ексклузивни събития, както беше съвместният концерт на турския китарист Билал Караман с Иво Папазов – Ибряма. „Това са проекти, които се случват за първи път на нашата сцена и единствено тук и това няма как да не ни носи удовлетворение.“ – казва Илияна Щерева, а със своите думи Стефания Темелкова не оставя съмнение, че работата по „Банско джаз фестивал“ върви ръка за ръка с удоволствието: „Може би сте забелязали, че всяка вечер бяхме сред публиката и танцуващите, така че нашият екип със сигурност се забавляваше заедно с публиката и изпълнителите през целия ден и до късно вечерта на джем сешъните.“

Оживен разговор край Младежката сцена след края на поредния концерт. Кметът Иван Кадев и организаторът Илияна Щерева са с колегата Емил Войников. Източник: Bansko.bg

„Банско джаз фестивал“ тази година заяви силен потенциал. Той зададе възможности, които биха могли да бъдат реализирани през следващата година.

Разказваме за Младежката сцена. Снимка: Димитър Русев

Сред тях са разширяване на младежката сцена, включване на образователен панел за млади музиканти и дори за деца. „Ние трябва да вървим в тази посока – да възпитаваме у младите хора любов към джаза, към хубавата музика и едновременно с това да им помагаме да се развиват, да създават свои проекти и да ги показват пред публика.“ – очертава посоката Илияна Щерева.


Да слуша изпълненията на фестивала тук бе и организаторът на EUROPAfest и президент на Международния младежки джаз конкурс в Букурещ Луиджи Гагеос. На снимката: с Илияна Щерева, Стефка Оникян и Светослав Николов. Източник: Bansko.bg

  • Репортажът на Таня Иванова и Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Хронология „Банско джаз фестивал“ 2021 г.:

Фестивално студио:

I: Джазови интерпретации на фолклора и Теодоси Стойков като преподавател

II: Спомени за Милчо Левиев от Human Touch, среща с три млади ученички на Вики Алмазиду и с колегите от радио N-JOY

III: Стефка Оникян празнува рожден ден на сцената с музиката на Йосиф Цанков, Любомир Господинов за преподавателя проф. Сава Димитров, Ангел Заберски представя предстоящ албум и води джемсешъните

IV: Културата сплотява общността, талантът блести от Младежката сцена, доброволци работят за джаза

V: Всеки ден слушаме соло китарата на Димитър Русев, „Юпитер 7“ е първият проект на „Акага академия“

VI: Шеф Станчо ни плени с кулинарни вълшебства, на Улицата на занаятите видяхме как традицията идва в съвремието и слушахме още превъзходна музика

Вие сте тук: VII: Теодора Енаке свързва светове, фестивалът създаде нови възможности за следващото си издание

В аванс:

„Банско джаз фестивал“ е от 7 до 14 август със специални проекти, младежка сцена, ежедневни концерти на Димитър Русев и джемсешъни, водени от Ангел Заберски

Генчо Въртовски – най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България, ще свири на „Банско джаз фестивал“

На „Банско джаз фестивал“: Funkallero на Васил Спасов – музика, която излъчва доброта

Ключови думи: