„Остров на музиката“ – любими млади музиканти с дебюти, премиери и нови проекти в девет концерта в градската среда

„Остров на музиката“ – любими млади музиканти с дебюти, премиери и нови проекти в девет концерта в градската среда

Цикълът „Остров на музиката“ отново цяло лято ще облагородява градската среда с хубава музика от Лятната естрада на Борисова градина (и един концерт на изнесена сцена). Дебюти, премиери и нови проекти на любими млади музиканти внасят красота в ежедневието ни в девет събития всяка сряда от края на юни до края на август. Концертите се провеждат при вход свободен от 19:30 ч. през юни и юли и от 19 ч. през август. При лошо време те ще се състоят под куполите на столичното Ларго.

Тази година се провежда 12-ото издание на инициативата. Организатор е Общински културен институт Дом на културата „Средец“ с медийното партньорство на Джаз ФМ. Концертите са част от Лятната културна програма на Столична община. Всички събития се записват и след това излъчваме по Джаз ФМ, за да документираме творческите процеси в България и да пренесем вълнението от срещите на живо в ефира ни.

Първият концерт от цикъла тази година бе на прелестния хор „Ваня Монева“, наследник на водения от Ваня Монева „Космически гласове“. Те поднесоха вълнуващи изпълнения – нежни, богати на емоции, превеждащи ни през различни периоди в развитието на хоровото изкуство у нас. Чухме творби на Коста Колев, Филип Кутев, Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Георги Андреев.

Джаз формация „София“ във второто събитие представи две песни, написани от Калин Жечев, както и коктейл от поп и рок класики, претворени с изразните средства на джаза и основани на специфичния фюжън звук на състава.

Концертът на Софийския духов оркестър се проведе на пл. „Бански“ пред Регионален исторически музей – София. Публиката аплодира и танцува на шедьоври на духовата музика, включително от Дико Илиев, творба на диригента маестро Юли Дамянов, сюита с музиката на АББА, сиртаки. Богата палитра от жанрове звуча в наситената с настроение програма. През тази година Софийският духов оркестър празнува 70 години като състав към Софийския градски народен съвет.

Тази сряда е срещата с нов проект на Деси Андонова. След представянето на дебютния албум на Desy & The Shiny Stockings с Петър Георгиев – китара, и Димитър Карамфилов – контрабас, на мястото на китариста в The Swing Swimmers’ Club е акордеонистът Илко Градев. Докато танцуваме с Desy & The Shiny Stockings, често сме били подвластни на очарованието на дуото на Деси с Илко Градев. Сега за първи път ще чуем новия проект, родил се от съчетанието на тези два. Деси Андонова, Димитър Карамфилов и Илко Градев ни канят на премиерна среща като група в концерт с песни от златните години на джаза.

На 28 юли дебютира Миро Найденов бенд. В групата са Мирослав Найденов – китара и вокал, Веселин Цветанов – барабани, Явор Намлиев – пиано и орган, Владислав Мирчев – бас. Техните авторски блус рок песни привличат вниманието с нестандартния подход при композирането и аранжирането. На преден план са изведени запомнящите се мелоди и текстове, които публиката ще запее още при първото слушане. Те са за преоткриването в смелите младежки мечти, за намирането на път към живот в смисъл и с любов. Лекотата на работата в блус четворката се предава в настроението, което създават. С други свои проекти Миро Найденов издава музика и свири на родната сцена и на редица международни блус и джаз фестивали. Песните, които за първи път ще чуем на „Остров на музиката“, предстои да бъдат записани в албум.

На 4 август романтична „Приказка“ с песните на Йосиф Цанков ще ни разкаже основаният от тромбониста Вили Стоянов проект Just Bossa с участието още на Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Петър Терзиев – вокал, Йосифа Стоянова – гост вокал. Неотдавна излезе едноименният албум с шлагери на Патриарха на популярната песен, претворени в нежна боса нова стилистика, извеждащи на преден план красотата на любовта. Проектът е посветен на 110 години от рождението и на 50 години от смъртта на Йосиф Цанков.

За първи път в София на 11 август ще чуем на живо песните от албума „Любов“ на вокалистката Милена Костова (текстове) и пианиста Иван Гърбачев (композиции, аранжименти). Музиката им е апотеоз на любовта, която самите те изживяват като семейство. В представянето се включват още Тодор Бакърджиев – тромпет, Александър Леков – бас, Начо Господинов – барабани. Песните са образ на любовта – жизнерадостни и искрящи от щастие.

На 18 август отново ще слушаме проекта Y Jazz, за да проследим тяхното развитие през изминалата година. Велека Цанкова – вокал, Мартин Бодуров – тромпет, Иван Йорданов – саксофон, Светослав Миланов – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, и Виктор Викторов – ударни, са подготвили нова програма, след като миналата година ни поднесоха вокализирани версии на прочути инструментални пиеси. И сега ще се докоснем до класики от Коул Портър, Ървинг Бърлин, Майлс Дейвис, Чарли Паркър и други, но също така ще слушаме и авторски композиции на Y Jazz.

На финала на „Остров на музиката“ тази година ще се състои концертната премиера на албума Lost & Found на Маги Алексиева – MEY. Тя ще е на сцената с Мирослав Турийски – пиано, Тома Кордоли – бас, Кристиан Желев – барабани. В своите оригинални песни музикантите пресъздават надеждата и любовта, които ни водят във времето на изпитание на пандемията.

  • В навечерието на старта на новия сезон на „Остров на музиката“ интервю за Джаз ФМ даде директорът на ОКИ Дом на културата „Средец“ Лилия Тошева. Разговора можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Там ще откриете и интервю с Вили Стоянов.