Осмото издание на фестивала „Радар“ е тази седмица: да следваме интуицията и да бъдем себе си

Осмото издание на фестивала „Радар“ е тази седмица: да следваме интуицията и да бъдем себе си

Как преминаваме през пандемията ще осмисли чрез изкуство осмото издание на фестивала „Радар“ във Варна. Той ще се проведе от 6 до 8 август, включва концерти, лекция и адуио разходка и ще завърши с представянето на специалния проект на Димитър Бодуров „Рефлектор“.

На „Радар“ музикалните срещи ще са удоволствие за сетивата, но също така ще послужат за размисъл върху нашето настояще – ще вникнем в днешното положение на света и ще видим мястото, на което утре ще бъдем по-одухотворени и по-силни. „Посланието ни е да се свържем отново заедно на живо.“ – коментира Светлозара Христова – изпълнителен директор на фестивала.

Той съчетава аудио-визуални проекти, а трите дни ни предлагат джаз и електроника. Ще чуем изпълненията на Павел Терзийски с неговия проект The Little Tailor, Noise Linguistix на Михаил Иванов и Александър Логозаров и др. Закриването ще бъде с инициирания от Димитър Бодуров проект „Рефлектор“. „Той отразява преживяванията ни по време на пандемията, които превърнах в произведение като опера, като филм. Всички видео истории, които събрахме, станаха либрето, към което написах музиката.“ – разказа Димитър Бодуров, артистичен директор на фестивала. В представянето на проекта се включват и Нейко Бодуров – тромпет и съавтор, Иван Шопов – електроника, Лора Шопова – визия, както и струнен квартет.

Тази година партньор на проекта е „Варненско лято“. Фестивалът е подкрепен от програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. Димитър Бодуров я определи като „спасение и подстрекателство да направим нещо ново, заради което България бе залята от нова музика и нови проекти.“ Фестивалът се реализира и с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, Министерство на културата и индивидуални дарители.

„Радар“ е метафора да следваме своята интуиция и да бъдем себе си.“ – посочи Светлозара Христова. Димитър Бодуров подчерта: „Всички разбрахме в последната година, поставени в такава ситуация, че духовното е не по-малко важно от материалното. И това материализира смисъла на правеното от хората на изкуството. То може на моменти да изглежда твърде абстрактно, но въздействието на една песен, книга, картина е незаменимо. Ако ги отнемем от битието ни, то е равносилно да нямаме храна. Надявам се хората да го чувстват по същия начин и да се промени към по-добро отношението към културата не само на публиката, но и на институциите.“

Фестивалът ще ни насърчи да сме сетивни и ще ни покаже колко е хубаво да сме споделящи едно преживяване, защото, свързани, ще устоим, а спойката ще е музиката.

  • Интервюто със Светлозара Христова и Димитър Бодуров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.