Нов фестивал си поставя за цел да помага на млади таланти. „Солинария“ започва утре в Созопол

Нов фестивал си поставя за цел да помага на млади таланти. „Солинария“ започва утре в Созопол

В понеделник в Созопол започва Младежки арт фестивал „Солинария“, който включва майсторски класове и концерти на ярки музиканти. Основната му мисия е да подкрепя млади артисти в дългия път на творческо израстване. Първото издание е фокусирано върху класическата и джаз музиката. Организатор е сдружение „Култура, медии, комуникация“, артистичен директор e Алекс Атанасов, а в управителния съвет на сдружението е Зоя Калафатева. В интервю по Джаз ФМ тя посочи: „Желанието ни е да дадем възможност за изява на млади музиканти, които нямат сцена да покажат своя талант. Нека публиката да види техните умения, защото са прекрасни и са бъдещето.“

От понеделник до четвъртък са майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева и по пиано на Лилия Бояджиева. Обучението завършва с концерт на изявени участници на 23 юли от 20.30 ч. при вход свободен.

Концертната програма на „Солинария“ откриват със свои изпълнения на 22 юли Атанас Кръстев – виолончело, и Гергана Несторова – пиано, които ще ни предложат програма с творби на Елгар, Равел, Брух, Георги Златев – Черкин, Дебюси, Пиацола, Ростропович и др. На 24 юли ще слушаме изпълненията на новаторския и набрал бързо популярност със своите виртуозни изпълнения и необичайни идеи състав Drop Down Community и 10-годишната Вирджиния Спиридонова – пиано. На този концерт ще бъде премиерно изпълнено Концертино пиколо в три части от проф. Борислава Танева. Създаването на творбата е подпомогнато от „Музикаутор“. Финалът ще е с „Джаз на лунна светлина“ на Мирослава Кацарова с Мирослав Турийски и Младен Димитров на 25 юли, когато ще слушаме и изпълнения от новия албум на вокалистката „Теменужена“. Билети ще откриете тук.

Зоя Калафатева определи Созопол като културната столица на България през лятото. „През годините той се доказа като място, на което нещата се случват естествено.“ – каза тя. Концертите ще са в двора на резиденцията на Почетния консул на Република Корея с изглед към морето. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

  • Интервюто на Светослав Николов със Зоя Калафатева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.