Музеят на град Виена търси доброволци, които да разчетат стари пощенски картички

Музеят на град Виена търси доброволци, които да разчетат стари пощенски картички

Музеят на град Виена (Wien Museum) иска да направи колекцията си от пощенски картички достъпна за широката общественост. В момента институцията обявява конкурс за доброволци, които да разчетат написаното, да напишат транскрипция и да преведат текстовете, ако те са на чужд език.

В Музея на град Виена се съхраняват около 2000 топографски пощенски картички с лични съобщения. От тях 250 картички не са на немски, а на английски, чешки, хърватски, унгарски, словенски, словашки и холандски. Колекцията обхваща периода от 1885 г. до близкото минало. На някои картички е написано просто „Поздрави от Виена“. Често обаче посланията съдържат и ценна в исторически план информация и съобщават за повода за изпращане на картичката. Пишещите разказват за най-интересните и привлекателни за тях места в града. По този начин пред съвременния човек се разкриват вкусовете и различните видове комуникация в ежедневието на хората от миналия и поминалия век. В рамките на проекта ще се обърне специално внимание на адресите, съдържанието на съобщението и начина на изпращане. Текстовете ще бъдат запазени в музейно досие, след което ще бъдат дигитализирани, така че да бъдат достъпни и онлайн за широката публика. Проектът ще продължи една година, а изложбата на разчетените пощенски картички е планирана за 2023 г.

Дълго време музейните работници и учените са обръщали внимание на съобщенията върху пощенските картички, почти единствено в случай че те са част от кореспонденцията на известни личности. Сега този вид епистоларно творчество ще бъде разчетено и достъпно за всички желаещи, а учените ще могат да го включат в своите изследвания.

Всички пощенски картички са публикувани на страницата на музея. Тук те могат да бъдат сортирани по период от време, език и статус. Всичко, което е необходимо за достъп до проекта, е регистрация с имейл адрес.

Снимка: © Wien Museum