Любопитен портрет на човека и музиканта Сони Ролинс в новата биографична книга за Колоса на саксофона

Любопитен портрет на човека и музиканта Сони Ролинс в новата биографична книга за Колоса на саксофона

Дългоочакваната книга Saxophone Colossus за живота и музиката на легендарния Сони Ролинс ще бъде издадена на 15 февруари следващата година от каталога на Hachette Books. Биографията, която е в обем от 640 страници, е написана от Ейдън Ливай. Той е критик, писател, автор е на Dirty Blvd.: The Life and Music of Lou Reed и е редактор на Patti Smith on Patti Smith: Interviews and Encounters; негови текстове са публикувани в медии като The New York Times, The Village Voice, JazzTimes и др. Ливай има пряка връзка с музиката - свирил е на баритон саксофон в продължение на 10 г. в Оркестъра на Стан Рубин.

„Колос на саксофона: животът и музиката на Сони Ролинс“ (Saxophone Colossus: The Life and Music of Sonny Rollins) е първата пълна биография на една от най-енигматичните фигури в джаза. Десетките международни награди дават само малка представа за изключителния талант на музиканта и признанието, което той си е заслужил през годините. Ролинс е носител на „Грами“, на шведската Polar Music Prize, Австрийския кръст на честта, „Майстор на джаза“ - най-престижното американско отличие за джаз, Националния медал за изкуствата, връчен на Сони Ролинс от президента Барак Обама и т.н. Познат с прозвището „Колос на саксофона“, влиянието на големия саксофонист и композитор се простира извън сферата на музиката, а дългогодишните му занимания с йога, различни практики и вярвания го превръщат в духовен водач за неговите почитатели.

„Музиката трябва да означава нещо. Джаз импровизацията би трябвало да е най-висшата форма на комуникация и да предоставим това на хората е нашата работа като музиканти.“ – казва Сони Ролинс преди време в интервю за Националното обществено радио на САЩ. Саксофонистът е един от най-великите импровизатори в историята на музиката, активист за граждански права и природозащитник. Смятан е за една от последните ни връзки със Златната ера на джаза. Той и Бени Голсън са единствените живи музиканти от прочутата фотография A Great Day in Harlem на Арт Кейн, заснета на 12 август през 1958 г.

„Колос на саксофона“ ни представя човека Сони Ролинс отвъд мита. Книгата е базирана на повече от 200 интервюта, които Ейдън Ливай прави със самия Ролинс, с членове на неговото семейство, приятели и колеги. Ливай е допуснат и до личния архив на легендарния музикант. Биографичното четиво разказва за сътрудничествата на Ролинс с Бъд Пауъл, Телониъс Монк, Джон Колтрейн, Чарли Паркър, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи и мн. др., но и за превръщането му в истинска музикална икона, чиято дискография включва знакови албуми като Tenor Madness, Way Out West, Freedom Suite, Saxophone Colossus и др. От биографичната книга „Колос на саксофона“ читателите ще могат да добият богата и изчерпателна представа за една многопластова личност. Кариерата на Ролинс, която обхваща 7 десетилетия, е добре документирана през годините, но животът на музиканта зад кулисите досега не е бил разказван в такава дълбочина.