Лиана Антонова, Велислав Стоянов, Ангел Заберски, Юли Дамянов и Димитър Косев със „Златно перо“

Лиана Антонова, Велислав Стоянов, Ангел Заберски, Юли Дамянов и Димитър Косев със „Златно перо“

За 24 пъти в навечерието на 24 май бяха връчени наградите на „Кантус фирмус“ и галерия „Макта“ „Златно перо за ярък принос в българската култура.

Сред наградените тази година бяха джаз музикантите Лиана Антонова, Велислав Стоянов, Ангел Заберски и Димитър Косев, а също така и диригентът Юли Дамянов.

Певица, актриса, писател, участник в един от първите български мюзикъли – Лиана Антонова получи отличието от програмния директор на Джаз ФМ Светослав Николов.

Хиляди са нейните концерти по цял свят.

Лиана Антонова е единствената българка, пяла в Лас Вегас, а нейните концертни участия по цял свят се помнят от почитателите.

Десетки са нейните записи, както в БНР, така и в Electrecord в Румъния, в бивша Югославия, в Полша.

„Аз съм безкрайно изненадана. Това са точните думи за награда. Била съм по много страни по света и съм получила безкрайно признание и обич от чужбина. Но за първи път сега получавам признание в моята страна. Приемам наградата като отличие за направеното в моето духовно призвание.“ – каза Лиана Антонова.

„Златно перо“ бе връчено и на един от най-талантливите ни тромбонисти, съучредител на „Брас асоциация“ за популяризиране и възраждане на духовата музика, пример и подкрепа за много млади духови музиканти.

Той е създател на групата BrazzViliDJ, възраждаща традицията на градския духов оркестър по нов, атрактивен и достъпен начин.

Днес Вили Стоянов концертира и преподава. Той ръководи Духовия оркестър на Националното музикално училище и детската формация към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс Велинград.

След като прие отличието, той изпълни творба на Гершуин заедно Димитър Шанов – бас, и Николай Данев – ударни.

Двама диригенти, свързани с джаз музиката също получиха отличия. Юли Дамянов е главен диригент на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ и ръководител на Софийския духов оркестър. „Тази награда я приемам като признание за труда на всички хора, които през годините работиха заедно с мен.“ – каза той.

Димитър Косев е представител на младата генерация, щатен диригент в оперите в Русе и Стара Загора, гост диригент в Националния музикален театър, създател на проекта „Джазоспекция“, музикант, свързал се с джаза, класиката и рока, композитор, пианист и басист, участник в програми с „Кикимора“, „Сигнал“, „Диана експрес“, диригент на концерта „Фалшив герой“ с музиката на Тодор Колев. Той благодари за грижата за младите.

Сред другите носители на отличието са певицата Добрина Икономова.

„24 май винаги и бил специален за мен. Спомням си как моите родители купуваха в. „Култура“, за да прочетат кои са наградени със званията „заслужил артист“ и народен артист. Помня как всяка година на 24 май отивах при моята учителка от 1 до 3 клас с огромен букет божури. Сега е моментът да благодарим на нашите учители, които повярваха във всички нас.“ – каза тя.

„Златно перо“ и за легендата на балета Красимира Колдамова.

След като получи отличието, нейното изкуство като педагог бе представено с танц от възпитаничката й Елица Димитрова.

По случай 115 години от създаването си „Златно перо“ получи Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Отличието прие директорът Столина Добрева.

Наградата на композитора Стефан Димитров в началото на церемонията връчи кметът Йорданка Фандъкова.

Със „Златно перо“ бе удостоен ръководителят на балета на Националния музикален театър Светлин Иванов.

На церемонията не успя да присъства друг носител на наградата – композиторът, аранжор и пианист в джаз и класическата музика Ангел Заберски, който в този момент е на национално турне. Слушателите на Класик ФМ определиха за носител на отличието солистката на Националния музикален театър Весела Делчева. Церемонията завърши с нейно изпълнение.

Снимки: Василка Балевска

След връчването на наградите се състоя щастлива среща на Лиана Антонова с миналогодишната носителка на „Златно перо“ Мими Николова. Снимка: Светослав Николов.