Генчо Въртовски – най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България, ще свири на „Банско джаз фестивал“

Генчо Въртовски – най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България, ще свири на „Банско джаз фестивал“

През 2007 година Генчо Въртовски – тромпетист в Бигбенда на БНР получава покани за участия в няколко джазови фестивала в България. Сред тях е Габровският диксиленд парад, който с годините се е превърнал в международен (за съжаление, през 2007 година е неговото последно издание). Генчо Въртовски приема с удоволствие поканата, тъй като тя му дава възможност да се представи чрез любимата си музика. За целта той основава инструментален секстет, в който влизат негови колеги – музиканти от Бигбенда на БНР. Сред тях са китаристът Огнян Весков, тромбонистът Цветан Троянски и не на последно място кларинетистът и саксофонист Атанас Хаджиев. Секстетът постига успех на фестивала в Габрово, както и на другите фестивали в страната, поради което Генчо Въртовски решава да удължи неговия живот като разнообразява репертоара му в жанрово отношение. Съществуването на Old Gold Band – формация, първоначално създадена по конкретен повод, е добра възможност за участниците в нея да свирят музиката, която харесват. Освен това приятелските отношения и атмосферата на колегиалност в секстета значително облекчават работата на музикантите. Постепенно ангажиментите на Old Gold Band, при това не само фестивалните, се увеличават. На практика Old Gold Band се превръща в универсален, т.е. без стилистични ограничения – диксиленд, суинг, бибоп. Популярната музика и шлагерите също са на почит – Том Джоунс, Франк Синатра, Боб Марли и най-вече певецът, бендлидер и тромпетист Луи Прима.

През август 2021 г. Old Gold Band ще се представи в поредното издание на „Банско джаз фестивал“. Днес в състава на бенда влизат талантливи млади музиканти като Станислав Арабаджиев – клавишни и Емил Тасев – ударни инструменти, но също така и музиканти с опит, като басистът и аранжор Митко Гидишки, кларинетистът и саксофонист Атанас Хаджиев и тромбонистът Цветан Троянски, които са в бенда от самото му основаване. В духовата секция влиза още и Георги Стойков – втори тромпет и флюгелхорн.

В Банско с Old Gold Band ще се представят и вокалистите Велека Цанкова, Вера Шандел и Петър Салчев. Генчо Въртовски е поканил и гост: китариста и певеца от Кипър Панайотис Захариу. Програмата е разнообразна: популярна музика и авторски пиеси, аранжирани специално за случая. Вокалистът Петър Салчев се е спрял на музика, изпълнявана от Рей Чарлз, а Вера Шандел е предпочела песни от френската музикална съкровищница.

Днес основателят и лидер на Old Gold Band Генчо Въртовски се радва на истинско творческо дълголетие. В историята на джаза има много примери в това отношение: например 94-годишният американски тромпетист Док Северинсен продължава да бъде активен и до днес, а българската певица Лени Вълкова издаде дебютният си албум на почтената 93-годишна възраст.

И така – Генчо Въртовски! Най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България! Да му пожелаем дълъг живот, тъй като „новите творчески успехи“, както гласи клишето, му предстоят!

  • Разговора на Емил Войников с Генчо Въртовски и Атанас Хаджиев в предаването All-Time Jazz Masters можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

 

Хронология „Банско джаз фестивал“ 2021 г.:

Фестивално студио:

I: Джазови интерпретации на фолклора и Теодоси Стойков като преподавател

II: Спомени за Милчо Левиев от Human Touch, среща с три млади ученички на Вики Алмазиду и с колегите от радио N-JOY

III: Стефка Оникян празнува рожден ден на сцената с музиката на Йосиф Цанков, Любомир Господинов за преподавателя проф. Сава Димитров, Ангел Заберски представя предстоящ албум и води джемсешъните

IV: Културата сплотява общността, талантът блести от Младежката сцена, доброволци работят за джаза

V: Всеки ден слушаме соло китарата на Димитър Русев, „Юпитер 7“ е първият проект на „Акага академия“

VI: Шеф Станчо ни плени с кулинарни вълшебства, на Улицата на занаятите видяхме как традицията идва в съвремието и слушахме още превъзходна музика

VII: Теодора Енаке свързва светове, фестивалът създаде нови възможности за следващото си издание

В аванс:

„Банско джаз фестивал“ е от 7 до 14 август със специални проекти, младежка сцена, ежедневни концерти на Димитър Русев и джемсешъни, водени от Ангел Заберски

Вие сте тук: Генчо Въртовски – най-възрастният действащ тромпетист и бендлидер в България, ще свири на „Банско джаз фестивал“

На „Банско джаз фестивал“: Funkallero на Васил Спасов – музика, която излъчва доброта