Фестивалът на хартиеното изкуство продължава с годишна изложба и показва творби на наградената през 2020 г. Красимира Дренска

Фестивалът на хартиеното изкуство продължава с годишна изложба и показва творби на наградената през 2020 г. Красимира Дренска

„АМАТЕРАС годишна изложба за хартиено изкуство” представя в своето 13-о издание голямоформатни произведения на 60 автори от 23 държави. Експозицията е подредена във фоайе Запад на НДК, домакин за четвърти път. Сред творбите са инсталации от използвани пликчета от чай, от печатни коли, от стари книги, вестници и списания, които представят един от принципите в хартиеното изкуство – за рециклиране. Ръчни хартии от растителни видове символизират слоевете на времето. От инсталация от стари книги, показвана и в Националната банка в Ню Йорк, като че ли всеки миг ще поникнат кълновете на знанието. Книга с огледала показва отражението на прочетеното върху съзнанието и душата. Инсталация от тетрапак напомня, че коралите на морското дъно ще бъдат част от природата, докато ние успеем да ги съхраним. Рула от листа от вестници и списания, на които са изписани имената на участвали в спасителни операции във Фукушима, пазят паметта за героични дела. Всички тези произведения правят хартиеното изкуство много свързано с преживяванията ни, символизират връзката ни с природата, насърчават ни да претворяме, да даваме нов живот на предмети от ежедневието и да ги одухотворяваме, насочват към прозрението, че животът е изкуство. Те ни призовават към отговорност. „Това е едно от големите достойнства на фестивала – той хвърля ръкавица към зрителя да помисли малко повече за света, в който живее, за това, че трябва да бъдем много отговорни, да се грижим за Земята, която е наш дом.“ – каза Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ в интервю по Джаз ФМ.

Сред участниците за първи път е Стефан Бакърджиев. Той се представя с пана от ръчни японски хартии. „Произведенията му идват с идеята за преклонение пред фината естетика на мисловната дълбочина.” – коментира Даниела Тодорова. През годините фестивалът се превръща в градивен елемент на родната творческа сцена. „Това е мисията му – да предизвика български автори да развият себе си. Много от тях се изявяват в различни медии, но покрай фестивала започнаха да виждат красотата в материал, който много често е бил използван като помощен.“ – добави Даниела Тодорова. Със своя съпруг арх. Тодор Тодоров тя успя да превърне София в един от световните центрове на хартиеното изкуство. „Фестивалът представя автори от цял свят и се опитва да стимулира българските творци да участват в големи международни форуми, да се обогатяват с различни гледни точки.“ – описа мисията тя.

Под заглавието „Орнаменти“ в Мраморното фоайе на НДК е показана изложба на наградения български автор от миналата година Красимира Дренска. Тя се включва в „София хартиен арт фест“ от самото начало пред 13 години. „Тогава тя беше още студентка, един от най-младите участници. През годините много израстна като автор, разви се, започна много сериозно да се занимава с рециклиране на хартия. Тази изложба е продължение на една тенденция, която Красимира Дренска миналата година показа за първи път – произведения от орнаменти от старинни структури – салфетки, например. Имаше нещо много сантиментално и романтично в тези произведения и с това тя спечели журито. Тази деликатна чувствителност е много привлекателна.“ – казва за творбите й и за настоящата изложба Даниела Тодорова. В инсталацията има елементи, напомнящи за скрина на баба. „Още като ги видях, си казах: „Колко е мило!“ – възкликна организаторът на фестивала. Две от произведенията са озаглавени „Дървото на живота“. „Красимира Дренска се обръща към семейството, към рода и родовата памет, към това, което не бива да забравяме и да изпускаме от внимание в задъханото ежедневие, особено сега, когато трябва да преразгледаме ценностната си система. Любовта, семейството и най-близките ни помагат да преживеем тези интересни времена. Сега е най-голямата сила на изкуството. То е онази точка, от която запазваш своя вътрешен баланс и усещане за любов.“ – каза Даниела Тодорова.

Откриването на изложбите ще бъде на 10 юни от 18 ч., когато ще бъдат обявени наградените автори от годишния конкурс. На 12 юни в Мраморното фоайе за трети път ще се проведе състезание по японски език и култура под егидата на Посолство на Япония и на Японска фондация. Изложбите продължават до 30 юни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се провежда със съдействието на Национален фонд „Култура“ и Министерство на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Интервюто на Светослав Николов с Даниела Тодорова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.