Десет години Международен ден на джаза

Десет години Международен ден на джаза

На 30 април за десета поредна година светът ще празнува Международния ден на джаза. Събитието се отбелязва с различни прояви в над 190 държави на всичките 7 континента. Всяка година кулминацията на празненствата е Глобалният концерт на звездите, който този път ще включва изпълнения от Ню Йорк, Лос Анджелис, Кейптаун, Токио, Москва, Рио де Жанейро, Централата на ЮНЕСКО в Париж и др. Водещ на програмата ще бъде големият актьор Майкъл Дъглас.

В юбилейния Глобален концерт на звездите ще участват някои от най-големите имена в джаза. Хърби Хенкок ще бъде в ролята на артистичен директор, а за поредна година музикален директор е Джон Бийзли. От Ню Йорк ще слушаме Мелиса Алдана, Сайръс Честнът, Роберта Гамбарини, Кени Гарет, Джо Ловано, Антонио Санчес, Вероника Суифт и др. В Лос Анджелис към Хърби Хенкок ще се присъединят Ди Ди Бриджуотър, Джонатан Бътлър, Джералд Клейтън, Андра Дей, Маркъс Милър, Даян Рийвс, Бен Уилямс... Очакват се включвания от Игор Бутман в Москва, Джейкъб Колиър в Лондон, Иван Линс в Рио де Жанейро, Джон Маклафлин в Монако и т.н. Вокалистката от Бенин Анджелик Киджо ще пее от Централата на ЮНЕСКО в Париж. Музикалният празник, който ще бъде предаван на живо в YouTube, Facebook и сайта jazzday.com, ще започне в полунощ българско време в петък срещу събота.

След тазгодишния Глобален концерт на звездите публиката в САЩ ще има възможност да проследи в програмата на PBS специално подготвена двучасова ретроспектива от изминалите 10 години. В селекцията попадат незабравими моменти от концертите по случай Международния ден на джаза, провели се в ООН, Истанбул, Осака, Париж, Вашингтон, Хавана, Санкт Петербург, Ню Орлиънс и Мелбърн. Зрителите ще се насладят на майсторството на легенди като Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Стиви Уондър, Арита Франклин, Тони Бенет, Шака Кан, Хю Масекела и мн. др.

„Общността на Международния ден на джаза показа невероятна устойчивост, креативност, изобретателност и съчувствие към огромните предизвикателства от изминалата година. Докато глобалната пандемия продължава да прави живота труден на толкова много хора по света, примерът на организатори на събития от Непал през Мексико до Камерун ни вдъхновява да отбележим този исторически 10-ти юбилей с радост, смелост и надежда за бъдещето на джаза.“ – казва Хърби Хенкок. Генералният директор на ЮНЕСКО Одрe Азуле добавя от своя страна: „ЮНЕСКО създаде Международния ден на джаза, за да сподели ценностите на един дълбоко значим музикален жанр. Днес се нуждаем от джаз повече от всякога. Нуждаем се от неговите ценности, основани на човешкото достойнство и борбата срещу расизма и всички форми на потисничество. Това е много повече от музика, джазът е строител на мостове, от които се нуждаем в днешния свят.“

Създаден от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2011 г. по инициатива на посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Ханкок и признат от Общото събрание на ООН, Международният ден на джаза събира страни и общности по света на всеки 30 април, за да отпразнува джаза и да подчертае важната роля на музиката в насърчаване на диалога, борбата с дискриминацията и зачитане на човешкото достойнство. Международният ден на джаза се превърна в глобално движение, обхващащо повече от два милиарда души годишно на всички седем континента чрез образователни инициативи, дискусии, концерти, джем сешъни, радио и телевизионни предавания, стрийминг и др. Институтът за джаз „Хърби Ханкок“ е официален партньор на ЮНЕСКО в организирането и популяризирането на Международния ден на джаза.