Blagoevgrad Jazz Fest с участието на Хилда Казасян, „Акага“, Бигбенд Благоевград и South West Jazztet

Blagoevgrad Jazz Fest с участието на Хилда Казасян, „Акага“, Бигбенд Благоевград и South West Jazztet

Благоевград отново се подготвя за традиционния джаз фестивал в града. Тазгодишното издание ще се проведе на 5 и 6 юни на площад „Македония“ и се организира от община Благоевград. На сцената ще се качат някои от най-добрите джаз музиканти на България. Сред участниците е и легендарният благоевградски тромпетист Венцислав Благоев. „Щастлив съм да свиря отново в родния си град, пред близки и приятели, заедно с големите имена на българския джаз. Поредното завръщане, този път и със студентите ни от отдела за поп и джаз на Югозападния университет е знак за възраждане на културния живот в града ни”, казва Венци Благоев. Всички събития са с вход свободен. Джаз ФМ е медиен партньор.

На 5 юни фестивалът ще открие Бигбенд Благоевград, който ще изненада публиката с няколко специални гости, сред които Лъчо Кацарски. След тях на сцената ще дебютират група млади музиканти от проекта на „Акага“ – „Акага Академия“. Самата група „Акага“ ще закрие първата фестивална вечер със своя юбилеен концерт „30 години на сцената“.

Вторият ден, 6 юни, ще започне с един от най-слънчевите проекти на българската сцена – „Джаз за деца“, с участието на даровити деца от Благоевград. След тях на сцената ще се качат изявени млади джазмени, усъвършенстващи уменията си при хедлайнерите на вечерта. Преди финала ще видим South West Jazztet. Формацията е събрана специално за Blagoevgrad Jazz Fest от тромпетиста Венцислав Благоев. Ще му партнират Антони Дончев - пиано, Валери Димчев - тамбура, Павлета Семова - вокал, както и студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Закриването на фестивала ще бъде с концерт на Хилда Казасян, която ще представи програмата „С усмивка за Ела Фицджералд“, посветена на Първата дама на песента. Репертоарът включва едни от най-популярните песни, изпяти от Ела и представени в аранжименти на Христо Йоцов и Живко Петров. На сцената към Хилда Казасян, Христо Йоцов и Живко Петров ще се присъединят още Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов.