Архивите на Панайот Пипков и Любомир Пипков, на Валери Петров и на Павел Вежинов са сред най-ценните постъпления в ДА „Архиви“ през 2020 г.

Архивите на Панайот Пипков и Любомир Пипков, на Валери Петров и на Павел Вежинов са сред най-ценните постъпления в ДА „Архиви“ през 2020 г.

Държавна агенция „Архиви“ посреща Международния ден на архивите с представяне на новите постъпления и отличаване на приноса на свои служители и на дарители. Събитията ще се проведат днес, когато отбелязваме празника за 13-и път.

Следобед ще бъдат връчени наградите за Служител на годината, Екип на годината, Приятел на архивите, както и за най-ценно дарение. През тази година трите номинации за ново постъпление са архивите на баща и син Панайот Пипков и Любомир Пипков, на Валери Петров и на Павел Вежинов. Към архива на Леда Милева са добавени нови ценни материали. „2020 г. бе кризисна поради пандемията, но в архивите бе точно обратното. Обяснявам си го с това, че вероятно част от хората, размишлявайки върху смисъла на битието, са стигнали до идеята, че архивите са по-надеждна институция за съхраняване на техните семейни и родови документи, отколкото мазетата и таваните. По този начин документите стават и обществено достояние.“ – коментира в ефира на Джаз ФМ председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Той съобщи, че най-новото дарение за архивите е от миналата седмица – известният старобългарист проф. Георги Петков дарява дневника на майор Бончо Бончев от Дойранския фронт на Първата световна война. Офицерът е дядо на съпругата му. Дневникът вече е във Военния архив във Велико Търново.

„Архивите са паметта на нацията. Мисията на архивите е адресирана не само към миналото, но и към настоящето. В днешния динамичен свят изключително бързо настоящето се превръща в минало. ДА „Архиви“ имаме още една мисия – съхранявайки свидетелства от настоящето, да се погрижим тези след нас през тях да реконструират собственото си минало, което е нашето настояще.“ – каза председателят на агенцията доц. д-р Михаил Груев.

Ние го посрещнахме в студиото с избрани материали от събраните от нас свидетелства за историята на българския джаз – магнетофонна лента със запис на концерт на Огнян Видев и Йълдъз Ибрахимова от края на 70-те години, керамики на Цветана Видева с образа на китариста, автобиографията на Димитър Симеонов, в чието написване, издаване и представяне участвахме, програмата от изявата на Оркестъра на Райчо Иванов на North Sea Jazz Festival, сетлистове от честването на 60-ата годишнина на Валентин Геров и от коледния концерт на Ангел Заберски от 2018 г., най-новия ни диск с автограф, работен лист от дигитализирането на фотоархива на Недко Трошанов, палките, които барабанистът Виктор Викторов буквално разцепи на саундчека преди концерта за премиерата на дебютния албум T.E.F.T. на The Essential Funk Trombone.

„Днес голямото предизвикателство пред архивистиката е да осигури съхранението в непроменен вид на дигиталните документи.“ – отбеляза доц. д-р Михаил Груев. Новите технологии са и голямо предимство. Завърши започналата през 2012 г. дигитализация на описите на документите в цялата система на архивите – 5 600 000 записа, благодарение на което по ключова дума може да се стигне до ниво архивна единица. ДА „Архиви“ продължава създаването на тематични сайтове – вече са готови тези за войните от края на XIX в. насам с пълен списък на загиналите. „Получихме огромна обратна връзка с краеведи, а също и с кметове, които искат да изградят или да подновят войнишки паметници и се обърнаха към нас. Това намирам за особено полезно и важно в дейността на архивите.“ – отбеляза доц. д-р Михаил Груев. Сега сайтът се допълва с нови документи. Продължава дигитализацията на фотоархива с вече 74 000 изображения от всички сфери на обществения, политическия и културен живот и всекидневието на българина от възникването на фотографията насам. Най-новият акцент в дейността на агенцията е публикуването онлайн на колекции, които представят съхраняващи се в Държавна агенция „Архиви“ лични фондове на значими личности. Началото е поставено с Константин Стоилов, като тази година предстои сайтът да стане достъпен, а догодина работата продължава с материалите за Гоце Делчев. На сайта на ДА „Архиви“ се представят и дигитални изложби.

Най-новата изложба, която можем да разгледаме в зала „Архиви“ до 17 юни, е по повод 100 години от идването на руската бяла емиграция в България. Нейни куратори са Димитър Стоименов, Иванка Гезенко и Кирил Кирилов. „Те подбраха документите сред хиляди, съхранявани в ДА „Архиви“. Публиката ще научи повече за емблематични имена, допринесли много за България. В руската бяла емиграция са стотици лекари, юристи, инженери, агрономи, които при това се установяват в малки градчета и дават изключителен принос в подема – технологичен и модернизационен, във всички аспекти на ежедневието по онова време.“ – отбеляза председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Изложбата е озаглавена „Ваше благородие, Госпожа Чужбина“ и е отворена за публиката при свободен вход в зала „Архиви“ на ул. „Московска“ № 5. През тази година българските архиви отбелязват 70 години от създаването си. Празникът ще бъде честван в началото на октомври.

  • Интервюто с председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Към сайта на Държавна агенция „Архиви“.