BrazzViliDJ с #Keff mi e taka, тъй като точно така е най-добре. Вили Стоянов преосновава жанра на духовата музика в новия албум на групата си

BrazzViliDJ с #Keff mi e taka, тъй като точно така е най-добре. Вили Стоянов преосновава жанра на духовата музика в новия албум на групата си

Новият албум на BrazzViliDJ преосновава жанра на духовата музика, като изпълва духа на съвремието с есенцията на неговата традиция. Сред много успешни действия за запазване живо на наследството в неговите класически образци или пък за създаването на нови произведения, легнали на познатите музикални устои, Вили Стоянов прави с групата си нещо съвсем ново. Албумът #Keff mi e taka черпи от същината на духовата музика, за да я направи част от днешния ден с всичко, което тя съдържа и символизира.

Духовата музика събира, тя е празникът на общността, в нея всеки музикант свири с най-голямата си виртуозност и се изразява без резерви, така че хармонично внася своя колорит в общия звук. И в този смисъл в днешния свят на разделения, противопоставяния и усамотения #Keff mi e taka е призив за интегритет и възход в многозвучието, пример за благозвучност, която търсим, за да организираме фактите от един иначе пъстър свят. Объркващ хаос или привлекателен калейдоскоп? #Keff mi e taka не е въпрос, не е и предложение за избор, а е взето решение, което припознаваме като свое. С музиката вече сме видели как е хубаво така. Албумът извежда напред индивидуалността като градивен елемент на общността. Всеки е смел, всички заедно сме силни. Изпълним ли и своята част от задачата, имаме повод за празник и веселие, в което е същината на духовата музика, а пиесите на BrazzViliDJ са естествен спътник. Това е ново отваряне на духовата музика към света, което навремето направиха Дико Илиев и Сашо Михайлов.

Вили Стоянов за BrazzViliDJ пред Джаз ФМ:
Аз искам духовият оркестър да може всичко – да можем да свирим народна музика, блус, суинг, фънк, искам да има лек примес от Ню Орлиънс, лека закачка към кючека, към старата градска песен, към пънка. Единствената ми мисъл винаги е била да правим нещата така, че да са весели. Искам думите да се пеят изключително лесно от всички, да има запомняща се тема и аранжиментът да не натоварва с излишни музикални предизвикателства, искам да ни е леко на душите като го свирим.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Албумът е записан на живо, за да ни даде директно точно този заряд, на която идейно е носител. В края на звукозаписния ден е видно количеството вложена енергия, която се е върнала умножена като сила. „Вече сме на предела“, произнесено от музикант четири пиеси преди края на записите, звучи като „можем толкова много, а не сме го знаели досега.“ Така музиката те извежда на нови нива на твоите възможности. Ти можеш всичко, когато си фокусиран в нея и я създаваш в единение. Съвършеното свирене на един е повод за гордост на останалите, неволната грешка единствено предизвиква в отговор подкрепа. В края на всеки тейк всички са в апаратната да чуят резултата и субективната преценка е толкова обективна, че решенията за още едно изсвирване (не въпреки всичко, а заради Музиката) или за приключване, се вземат единодушно, без дори да има нужда да се изкажат на глас. Паузата е момент за подготовка, за да може в момента на изпълнение да направиш всичко точно както трябва. Ето още за начина, по който бяха направени записите за албума. А ето и имената на героите: Велислав Стоянов, Димитър Стоев, Димитър Льолев, Иван Йорданов, Тодор Бакърджиев, Мартин Бодуров, Мартин Ташев, Димитър Узунов, Даниеле Феббо, Виктор Викторов, Николай Данев.

#Keff mi e taka започва с брас изявление на Вили, продължава с едноименната, окуражаваща към свободно изразяване песен, стига до пънк версия на „Страстно обичам жените“ от Йосиф Цанков, за да премине в безоблачна „Съботна самба“ от Михаил Йосифов и да се докосне най-дълбоко до извора на фолклора в триптих на Димитър Льолев – „Ръченица“, „Хоро“ и „Хип чалга“. На мода е добрият вкус и той е всецяло проявен тук. „Песен за нотите“ на Вили е самата радост от музиката, „Когато луната изплува“ отново от Йосиф Цанков е самата любовна лирика на живота. „Марина реге“ и Brazz Birthday са изразът на обичта на Вили към неговата спътница в живота и към неговия син. Албумът завършва с ViliZ BounZZ от Димитър Льолев, за да създаде блусът условията за отпечатване на цялото преживяване в емоционалната ни памет и в съзнанието ни. И дискът тръгва отначало.

Албумът извежда до крайност идеята за пълноценно преживяване. Затова и Вили планира да предложи на публиката на премиерата да не се разсейва със снимане и споделяне в социалните мрежи, а да празнува, пее и танцува. За да е истинска емоцията, връзката трябва да бъде осъществена там, на място, в пряко взаимодействие. Нейната сила се измерва не с лайковете и шерванията, а с щедростта към себе си и към другите – защо реши да дойдеш, кого покани, как се чувствахте заедно, какво завинаги се промени в теб, в другия, във вас.

Групата BrazzViliDJ има доказана сила. Тя превърна галерия „Синтезис“ в сцена за изкуство и с изпълненията си става повод за срещи на приятели там всеки вторник. Премиерата на албума е днес в Кино „Кабана“ от 20 ч., а вратите отварят в 19 ч. Тогава ще бъдат продадени първите бройки от дисковете с албума, който ще се разпространява и дигитално. За концертното изпълнение ще има малка промяна в състава. Мартин Ташев е на турне, като тромпети заедно с Тодор Бакърджиев ще свирят Валентин Атанасов и Алекс Витков. Композиторът и аранжор в албума Михаил Йосифов ще е гост солист. Още един саксофонист се присъединява към групата – Гален Николов, познат ни от „Джуниър бенд“.

Албумът е прецизно записан в Audioslot и фантастично смесен и обработен от ненадминатия Алекс Нушев. Студийният запис е осъществен с подкрепата на фонд „Култура“ на община Варна. Административен двигател на проекта е Марина Василева.

В компанията на Вили Стоянов и с разказите на Димитър Льолев и Михаил Йосифов пиесите от #Keff mi e taka слушаме в „За албумите от техните създатели“ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.