Петър Димитров от A to Jazz: „Това е силата на фестивала – емоцията, която ни обединява, е невероятна и много сплотяваща.“

Петър Димитров от A to Jazz: „Това е силата на фестивала – емоцията, която ни обединява, е невероятна и много сплотяваща.“

От днес до неделя в Южен парк 2 ще се проведе десетото юбилейно издание на фестивала A to JazZ, който се е превърнал в една от емблемите на София. „Всичко започна още през 2010 г., когато имах възможността да присъствам на един джаз фестивал, който много ме вдъхнови. Той също беше на открито и тогава видях огромния потенциал на подобни джаз събития, при които няма онези крайности както при най-големите комерсиални фестивали. Джаз фестивалите имат елегантност, финес, своите върхови емоции, но всичко това идва от музиката, а не толкова от заобикалящата среда и разбира се, идва и от публиката. Така реших, че в София е много подходящо да има едно такова събитие. Към онзи момент за мое огромно съжаление нямаше активен, голям фестивал, който да захранва този глад за фестивални емоции на джазовата публика.“ – разказва в ефира на Джаз ФМ Петър Димитров, програмен директор на A to JazZ.

Първото издание на фестивала се провежда на 1, 2 и 3 юли през 2011 г., а мястото на срещата по онова време е Докторската градина, разположена в непосредствена близост до Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Някои от неговите възпитаници са едни от най-добрите български джаз музиканти и през годините са чести гости в програмата на A to JazZ. Преди 10 г. организаторите са очаквали публика от 700-800 човека, а са дошли около 1500 души. Сега на поляните в Южен парк 2 A to JazZ събира над 35-хилядна публика.

„За мен представянето на музиката е в цялост, когато говорим за живи изпълнения и концерти на открито. Начинът ни на представяне успя да привличе много от т. нар. „незаинтересована от джазa публика“.“ – казва Петър Димитров и прави сравнение с поднасянето на храна в кулинарията, посочвайки, че може да си приготвил много вкусна гозба, но ако не я поднесеш както трябва, тя няма да има същото въздействие. „Това и разбира се, невероятният труд, талант и последователност на българските артисти допринесе ние всички заедно да променим звученето на София, заобикалящата ни звукова среда.“ – твърди създателят на A to JazZ. При програмирането на фестивала той залага на емоцията и на това, което е актуално в момента на световната джаз сцена. През годините на A to JazZ са звучали най-новите проекти както на утвърдени български джаз музиканти, така и на млади артисти от родната ни сцена. Сред гостите на фестивала са били имена като Кени Гарет, Рой Харгроув, Даян Рийвз, Кърт Елинг, Бранфорд Марсалис квартет, Джазмия Хорн, Крисчън Скот Атунде Аджуа, Лейла Хатауей, Хосе Джеймс, Джейкъб Колиър и др.

Петър Димитров прави уточнението, че няма дългосрочна мечта, свързана с A to JazZ, която да иска да осъществи. „Мечтите са тук и сега.“ – посочва той и заключава на основа на богатия си опит, че всичко идва с времето си и става естествено. „По време на фестивала успявам да се забавлявам и да се отпусна, защото, първо, не се взимам сериозно. Аз осъществявам мечтите си, а най-голямото ми щастие е, че тези мечти или виждания съвпадат с вижданията за качествено преживяване на все повече и повече публика. Ние сме обединени от една и съща емоция.“ – разкрива Петър Димитров, обобщавайки: „Това е силата на фестивала – емоцията, която ни обединява, е невероятна и много сплотяваща.“

„Най-голямото ни забавление с екипа е търсенето на решения. Фестивалът е един организъм, така че всички действаме и е много вдъхновяващо, когато си част от сплотен екип. Ние сме заедно още от създаването на фестивала.“ – разказва Петър Димитров на прага на десетото издание на A to JazZ. Подготовката по него във време на пандемия се оказва сериозно предизвикателство. Програмният директор на феста разкрива, че в изминалите месеци се е наложило да променят програмата цели 4 пъти.

Въпреки промените и трудностите настъпи времето за фестивални емоции. Началото на A to JazZ 2021 е тази вечер в 18 ч., когато на сцената излизат младите музиканти от Arrow Trio, които ще представят своя оригинална музика. Сред участниците тази година са изпълнителката на персийска флейта „ней“ - Бурджу Карада; формацията на Майкъл Лийг Bokanté; дуото Павел Терзийски и Александър Логозаров; SoulBmoll, Живко Василев квинтет, The Essential Funk Trombone, Хосе Джеймс и др. Така до неделя „София е джаз“, както гласи и слоганът на A to JazZ.

Пълната програма на фестивала е тук.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Петър Димитров може да чуете чрез бутона „Аудио“.