С любимата музика сред красивата природа при гостоприемни домакини в „Jazz под звездите на Деветашкото плато“

За четвърта година през юни фестивалът „Jazz под звездите на Деветашкото плато“, организиран от сдружение „Деветашко плато“, с музикална програма, подготвена съвместно с Венци Благоев, събра почитатели край пещерата „Гарваница“ в приказния район между Кърпачево и Горско Сливово, точно след село Крушуна с прочутите си водопади и басейна с лековита минерална вода. Всяка година гостите стават все повече – веднъж дошли, хората винаги се завръщат, а всяка година още и още откриват прелестта на това едновременно да слушат музика, да чуят природата и да се заредят с хармония. Джаз ФМ е медиен партньор на фестивала.

В началото е диксиленд – той се носи от площадката на подхода към разположената на 58 м дълбочина пещера „Гарваница“.

В концепцията на фестивала участниците са в непрекъснато взаимодействие. Съставите се сменят, музикантите се редуват, открилите своето място в импровизациите се включват спонтанно…

Така в основата на програмата на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е постоянното развитие, общуването, музиката като поток на чувствата.

Сред 29 музиканти в програмата на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ тази година на първо място бе името на легендарната Мими Николова.

Снимка: авторът

Тя представи „Замълчи, замълчи“ във версия с много импровизации, изпя „Когато луната изплува“ със спонтанното включване на Георги Агатов, родом от този район, и завърши със „Синьо“, изпълнена като на джем сешън с участието на близо 10 инструменталисти.

„Имах невероятно преживяване! Запознах се с много интересни хора. Толкова голяма беше публиката – над 1000 души, включително хора на палатки! Макар че по-късно стана доста студено, никой не си тръгваше, всички слушаха с голямо внимание. Няма да забравя случилото се тук!“ – категорична е Мими Николова пред Джаз ФМ.

Чрез фестивала тя открива този край: „Посетих място, на което никога не съм била. Беше много емицонално! Публиката беше толкова възторжена!“

Почитателите на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ се чувстват толкова свързани с него, че стават съавтори на програмата. И те, и местните хора дават предложения за музикантите, с чието изкуство биха искали да общуват тук, с още по-чисти сетива. Така в афиша на фестивала тази година бяха и Мими Николова, и носителят на „Грами“ – кавалджията Недялко Недялков, и ансамбъл „Спектрум“. Съпругата на Недялков Тима се включи с поздрав към публиката с автентично народно изпълнение, след което чухме фолклорна самба, а също и българо-аржентинска версия с китариста Емануел Лосио на Liber Tango от Астор Пиацола.

„Сигурно нямаше да посетя скоро района, ако не ме бяха поканили. Много е хубава идеята! На много повече такива места трябва да се случват подобни събития, свързани с музиката. Хората имат нужда да се докоснат до нея. Според мен местните жители са много развълнувани. Има млади, будни хора, които радеят за това.“ – сподели своите наблюдения Недялко Недялков.

Той е убеден в посоката на развитие: „За мен това е пътят – да си помогаме, покрай музиката да развиваме селските райони. Красиво е! Природата, детските усмивки, радостта в очите, приятелствата, познанствата, които водят до дълготрайни контакти… Това са много хубави неща! Дай Боже да има по-често такива! На мен ми беше супер приятно и с огромно удоволствие се включих в тази концертна програма. Пожелавам на организаторите същия хъс и да продължават да се борят, да намират средства и да продължават тази традиция на Деветашкото плато – джаз под звездите.“

Недялко Недялков се включи и в едно от изпълненията на ансамбъл „Спектрум“. И както се срещнаха джазът и фолклорът, така се събраха и градската култура със спокойния живот сред природата, отбеляза Константин Бейков от „Спектрум“.

„Това преживяване е симбиоза между нашата градска култура на джаза и българската природа. Имахме много истинско преживяване!“ – каза малко след концерта той.

И за хората преживяването беше специално – те слушаха внимателно, танцуваха страстно и силно аплодираха. Това не остава незабелязано от музикантите, както споделя Константин Бейков: „И на нас ни направи впечатление, че публиката се е формирала като общност и е много хубаво, че има хора, които от различни краища на България се събират заедно тук.“

Част от ансамбъл „Спектрум“, Константин Бейков е внук на Георги Бейков, с когото нежен дует навремето изпява Мими Николова. „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е както за приемствеността, така и за развитието на таланта. В него участват и утвърдени изпълнители, и млади имена, които напредват в изкуството, благодарение на такива събития. По-рано тази година Петър Терзиев и Вилизар Гичев издадоха дебютен албум „С укулеле по света“, като подкрепата си за тях засвидетелстваха приятелите, съучениците и преподавателите им. Сега Петър и Вилизар хванаха китарите, за да свирят хот джаз, подкрепени от най-големия в интерпретирането му – Александър Куманов.

Вилизар Гичев е удовлетворен от напредъка: „С джаз се занимавам като китарист от по-малко от два месеца. С Петър много се запалихме по джипси джаз китарата, след като бяхме пробвали фолклорни песни и различни стилове на укулеле. Направихме 2 – 3 пиеси и като разбрахме, че тук ще свирим с колосите на джаза, беше огромна тръпка! Много опит натрупахме!“.

„За нас беше важно, че имахме възможността да свирим с много по-опитни музиканти, от които почерпихме това, което те искаха да ни дадат. Бяха изключително дружелюбни и проявиха специално отношение – те ни включиха пълноценно в това, което правят.“ – благодарен е Петър Терзиев.

Невена Григорова e част от „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ от самото начало и според нея това е най-силното издание на фестивала. Тя се включи в началото и в края на основния концерт, когато звуча диксиленд – първия път – начело с Венци Благоев в подхода към пещерата „Гарваница“, а втория път – с лидер проф. Владимир Радулов на поляната край пещерата.

„Идват все повече хора от все по-далечни места!“ – отбелязва Невена Григорова. В коментар на радостния детски смях, който съпровожда нашето интервю, тя добавя: „Вчера си говорихме, че би било добре да направим детско събитие, защото децата тук са много и явно има нужда от тази музика. Много съм щастлива! Тази година беше най-хубавата от всичките досега!“

Вокалист на диксиленд изпълненията, водени от проф. Владимир Радулов, бе Цветомир Цанков.

В програмата участва и Хилда Казасян.

С „Jazz под звездите“ по пътя на мечтите вървят организаторите на фестивала – Ива Таралежкова и Камен Терзиев от сдружение „Деветашко плато“. Само за няколко години къщите за гости в района от 1 са станали 43, като общо се предлагат 650 места за нощувки.

Снимка: авторът

За успеха Ива Таралежкова обяснява: „Всичко, което правим, е да популяризираме този район, за да помогнем на местните хора да възвърнат самочувствиоето си от това, че живеят на такова прекрасно място. И да знаят, че и други хора го оценяват, че имат какво да получат, че имат подкрепата на външни хора – така да намерят сили за собствена частна инициатива. От 1 до 43 къщи за гости – това е много голям растеж! Това печели местната общност!“

Живеещите в района имат много причини да са щастливи от „Jazz под звездите на Деветашкото плато“, става ясно от думите на Камен Терзиев: „Съвсем други хора посетиха тези места, които иначе нямаше да дойдат. Местните хора усещат това. А за тях е и голям празник, че такива музиканти свирят на тяхната поляна!“

Успехите са сбъднати мечти. Ива Таралежкова има следваща – за „селска музикална академия“: „Една седмица занимания на деца и младежи с утвърдени музиканти, а накрая направеното през тази седмица да го включим във фестивала.“

„Цялата публика бе доволна и щастлива от тази приемственост – от Мими Николова през Хилда Казасян до младите хора. Приемствеността е много важна – ако искаме да запазим, да развиваме и да надградим тази култура, младите хора са посланиците, а те трябва да се учат от по-опитните.“ – описа единствената възможна перспектива Ива Таралежкова.

Подкрепата има и други измерения, освен музикалните, както казва Камен Терзиев, и тя е заслужена с последователност и упорит труд. „За първи път тази година като организация ни беше малко по-лесно, защото нашите съмишленици и приятели се убедиха в качеството на това, което правим. Музикантите също бяха доволни, за тях също се получи празник.“ Фестивалът се подкрепя от фондация „Америка за България“, община Летница, както и от спонсорите Lagermax и Animo Software.

„Десетки хора дойдоха да благодарят! Това е много силно! Сутринта, докато редяхме балите на поляната, се появиха доброволци от Планинската спасителна служба от Троян, които не познаваме. Те искаха да ни помогнат и помолиха догодина да ги включим по-рано, за да помогнат с каквото могат. Това е изключителна оценка за нашия труд!“ – насърчена от заслужената подкрепа е Ива Таралежкова.

А след основния концерт джазът продължава да оглася района. В къщата за гости „Онгъл“ в центъра на Кърпачево започва джемсешън. Сградата е единственото закрито училище, чието затваряне не предизвиква болезнена тъга. Тя отново събира и допринася за развитието с възможностите за настаняване и за хапване на домашна храна, с обширната поляна, върху която има манеж за езда, с двора с конна база и плувен басейн. Нещо се е променило, но животът е продължил по най-добрия начин.

Общността означава много за местните хора, които са толкова щастливи да окажат сърдечно гостоприемство! Веселин Бонев е уредил цял музей на селския бит в родната си къща в село Кърпачево. Част от експонатите са от над един век.

Снимка: авторът

Поетът Христо Кърпачев, на когото е наречено селото, му е братовчед. Той е бивш партизанин, а когато го арестуват, му отнемат три тетрадки със стихове. „Може би България щеше да има втория Вапцаров!“ – казва Веселин Бонев. Сядаме на пейката пред дома му, той сладкодумно разказва…

Снимка: авторът

„Тук ми харесва свободата – ти си разкрепостен и мислиш за своето съществуване. Още от деца разполагаме с пълното пространство на цялото село – имаме разбирането на нашите родители и възможността да се влеем в природата като хора, израсли в самата планина. Тук родовете са големи и само в три къщи от 206 в селото нямаме роднини. На нашето село трябва да сложим девиз: „Ние сме от чешит нагоре!“ Нещата са много интересни и човек лично трябва да дойде тук и да види!“ – кани ни той.

Снимка: авторът

Винаги добре дошли! Винаги у дома.

Снимка: авторът

Всички снимки, без изрично упоменатите, са направени от Валентин Захариев – Curly и са собственост на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“.